Preşedintele Traian Băsescu consideră că băncile au o poziţie în defavoarea agricultorilor pentru că, deşi nu există riscul să piardă banii, nu le acordă credite pentru accesarea fondurilor europene.

„În momentul de faţă, eu consider că băncile au o poziţie în defavoarea beneficiarului din agricultură. Nu au nicio justificare, pentru că Guvernul a intervenit prin fondul de garantare. Nu au niciun risc să piardă banii. Va trebui să mai avem o ultimă discuţie cu băncile, să înţelegem foarte bine: vor să fie bănci în sistemul bancar românesc sau au cumva în vedere o frânare a dezvoltării României. Trebuie să ne spună deschis”, a declarat Traian Băsescu.

Declaraţia a fost făcută într-o emisiune a postului public de televiziune, transmisă de la Indagra, expoziţie internaţională de echipamente şi produse din domeniul agriculturii şi zootehniei organizată la Romexpo.

Guvernul va prijini CEC pentru a suplini lipsa unei bănci agricole

Băsescu a apreciat că România are nevoie de o bancă agricolă, dar că „probabil” Guvernul va spijini CEC pentru a suplini lipsa unei astfel de instituţii de credit.

„Este necesară. Deocamdată Guvernul a optat să susţină CEC, să substituie lipsa unei bănci agricole. Probabil CEC, care va rămâne bancă de stat, pentru că ne-a ieşit din cap în sfârşit faptul că trebuie să privatizăm tot, va fi sprijinit de Guvern să dezvolte şi o activitate puternică pentru agricultură”, a mai spus Băsescu.

Şeful statului s-a aflat în vizită la complexul expoziţional Romexpo, unde a vizitat târgul de turism şi expoziţia internaţională de echipamente şi produse din domeniul agriculturii şi zootehniei Indagra Farm.

Numărul proiectelor fără capacitate de cofinanţare a crescut cu 30-50%

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz declara la finele lunii septembrie, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Romanian Agriculture, că numărul proiectelor de dezvoltare rurală depuse la Ministerul Agriculturii care nu au capacitate de cofinanţare a crescut, în acest an, pe fondul crizei economice, cu 30-50%.

„Ritmul depunerii proiectelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu a fost afectat de criza economică în acest an, însă a crescut cu 30-50% numărul aplicaţiilor care nu au capacitate de cofinanţare”, a spus Harbuz.

Alocaţia financiară a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, acordată României prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pentru implementarea PNDR în perioada 2007-2013 este de aproximativ 8 miliarde de euro. La aceasta, se adaugă contribuţia naţională, de la bugetul de stat, în valoare de 1,948 miliarde euro.

SURSA: Mediafax