‘Fundamentele noastre economice rămân solide. Europa este în continuare cea mai mare economie mondială’, înaintea Statelor Unite, a declarat el în cursul unei conferinţe ţinute la New York.

În ce priveşte finanţele publice, chiar dacă Europa continuă să se confrunte cu criza datoriilor, Barroso a subliniat ‘concluzia surprinzătoare’ la care ajunge în comparaţie cu Statele Unite sau Japonia.

‘Referitor la raportul datorie/PIB, media europeană este de 82,5% şi, chiar dacă este prea ridicată, este incontestabil mai bună decât a Statelor Unite, unde atinge circa 103%, sau a Japoniei, a cărei datorie este de aproximativ 230% din Produsul Intern Brut’ (PIB), a subliniat el.

Aceste afirmaţii intervin după ce noul secretar american al Trezoreriei, Jacob Lew, a adresat cu prilejul unui recent turneu în Europa un îndemn voalat liderilor UE să înlocuiască actuala cură de austeritate pe care o aplică cu măsuri de relansare a cererii pentru a susţine creşterea economică.

Barroso a reamintit caracterul decisiv al negocierilor privind acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite. ‘Dacă vom reuşi să încheiem un acord complet, beneficiile totale vor reprezenta o creştere cu 0,5% a PIB în Europa şi cu 0,4% în Statele Unite până în anul 2027’, a menţionat el.

‘Dorim să ne apropiem cât mai mult posibil de eliminarea tuturor taxelor vamale, cu o atenţie deosebită pentru produsele cele mai litigioase’, a mai spus Barroso.

Printre domeniile sensibile pentru Europa se înscriu agricultura, în special cu problema organismelor genetic modificate, precum şi cultura

SURSA: Agerpres