Barometru de securitate a României: 43% dintre români cred că țara este mai în siguranță după aderarea la NATO

Moderat de dl. Victor Voicu, Academician, Vicepreședinte al Academiei Române,  evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române in prezența invitaților: dl. Nicolae  Ciucă, Ministrul Apărării Naționale; dl. Constantin Ionescu, Consilier de Stat în  cadrul Departamentului Securităţii Naţionale; dl. Ioan – Aurel Pop, Academician,  Președintele Academiei Române; dl. Daniel Daianu, Academician, Președintele Consiliului Fiscal Banca Națională a României; dl. Gheorghe Savu, G-ral (r), Director  Damen Naval România; dl. Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI; dl. Darie  Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL.

Securitate națională și globală 

43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță de cât oricând în istorie  după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada războiului rece.

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al  păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat de mai degrabă ca om al războiului  (56,3%). Prin comparație, doar 33,3% îl văd pe președintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, și doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).

În condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de  SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte  state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi.

NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale  României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulți români  (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea  avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.

Pandemia 

27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de  Covid19, iar 19. 51% cred că ar trebui căutate și alte metode, în timp ce aproape 20%  spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare.

40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina. 27,3% se mai gândesc  dacă se vaccinează în perioada următoare și 32,5% declară că se opun vaccinării.  Această ultimă cifră a mai crescut puțin față de începutul anului, probabil și pe fondul  discuțiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin.

De departe, cel mai bine văzut vaccin anti-covid este Pfizer.

Pe de altă parte, teoriile conspiraționiste privind pandemia au un succes îngrijorător la  români.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie  2021 în București și în toate județele României pe baza unui chestionar telefonic.

Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021 poate fi consultat aici.

Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul  Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin și analizează percepțiile românilor în 7  capitole distincte: Securitate națională și globală, Relații Internaționale, Relațiile cu  Republica Moldova, Percepții ale Amenințărilor, Relații Interetnice, Industria de  Apărare, Pandemia.