Premierul Ludovic Orban a anunțat că vor crește salariile pentru angajații din DSP-uri și am menționat că personalul medical trebuie să ia pauză la trei ore. Declarația a fost făcută după ce Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au discutat cu reprezentanții Sanitas, care sunt nemulțumiți de neplata sporurilor.

„Acel spor de 50% pe care îl primești pentru detașare să fie suplimentar față de sporul pe care îl primesc cei din secțiile de terapie intensivă, iar aici dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o OUG. De asemenea, am convenit să creștem salariile în direcțiile de sănătate publică, în special pentru cei din inspecție, pentru medicii care sunt funcționari publici, pentru celelalte categorii de angajați care au salarii mult mai mici în raport cu salariile similare din alte structuri ale sistemului de sănătate”, a spus Orban.

El a susținut că au fost probleme din partea Curții de Conturi, care nu a acceptat plata orelor suplimentare, însă aici va exista o reglementare care să mărească plafonul pentru acordarea orelor suplimentare.

„Ministerul Sănătății, împreună cu șeful DSU au misiunea de a evalua personalul existent la spitalele non-COVID, deci specialitățile necesare, și anume medici anesteziști pentru secțiile de terapie intensivă, asistenți pentru secțiile de terapie intensivă, medici infecționiști care să dea tratamentul inclusiv în secțiile exterioare, astfel încât să asigurăm necesarul de personal pentru toate unitățile la întreaga capacitate.

Știți foarte bine, de exemplu, în București, că am luat decizia ca Spitalul Ilfov să fie spital COVID-19, spitalul Witting CFR 1 să fie spital COVID-19, deja de ieri seara a început să primească pacienți, Ilfovul primește pacienți. De asemenea, secția din curtea Spitalului Elias, care este destinată pentru terapie intensivă pentru stadii intermediare și pentru suspecți, 38 de paturi, deci obiectivul este să asigurăm personalul medical”, a continuat Orban.

Premierul a susținut că a pregătit soluții pentru orice fel de situații, de creștere a numărului de paturi în terapiile intensive și de a asigurare a personalului necesar.

„Nu avem altă soluție decât detașarea. Dacă la solicitarea noastră de detașare voluntară a cadrelor medicale pe secțiile pe care avem nevoie, răspunsul a fost sub așteptările noastre, vom apela la această pârghie legală a detașării”, a punctat Orban.