La sfârşitul lunii iunie 2013, expunerea totală a băncilor austriece pe România se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai puţin decât în iunie 2012, arată studiul “ Facts on Austria and its banks” , realizat de banca centrală a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depăşeşte 4 miliarde de euro. De altfel, în raportul lansat în octombrie 2013, ţara noastră este dată ca exemplu negativ. “ La sfârşitul lui iunie 2013, băncile austriece aveau o expunere totală de 209,7 miliarde de euro pe zona Europei Centrale şi de Sud-Est. Activele totale deţinute în regiune au ajuns la 267,2 miliarde de euro, în scădere faţă de acum un an. Reducerea se datorează vânzării subsidiarelor din Kazakhstan şi Kârgâstan(Kirgizstan) dar şi reducerii activităţii în România, Ucraina şi Ungaria”, arată economiştii băncii austriei.
Capitalul austriac reprezintă cea mai importantă prezenţă în peisajul bancar românesc. Patru dintre cele mai mari bănci locale, inclusiv liderul sistemului, sunt deţinute de acţionari austrieci. Este vorba despre BCR(locul 1 după active, deţinută de Erste), Raiffeisen Bank(deţinută de instituţia cu acelaşi nume), Volksbank(refuzată de investitorii ruşi şi rămasă în portofoliul băncii omonime din Austria) şi Unicredit Ţiriac( deţinută de Unicredit Austria). În total, austriecii deţin 20% din capitalul social pe sistem şi peste 30% din active.        


Pleacă  2 miliarde pe an. Unde se va opri?

Din 2010 până în prezent, băncile din austria au menţinut, se pare, o cadenţă clară în ceea ce priveşte diminuarea expunerii pe ţara noastră. Expunerea a scăzut cu  două miliarde de euro în fiecare an iar acest lucru se poate datora şi acordurilor de la Viena, menite să evite retragerea bruscă a unor sume importante. În ciuda declaraţiilor optimiste care vin de la Viena, România şi Europa emergentă în general par o problemă pentru sistemul financiar austriac sau cel puţin aşa interpretează agenţiile de rating.
În aceste condiţii, şi având în vedere şi scăderea profitabilităţii, contractarea prezenţei austriece în ţara noastră va continua, cel mai probabil.  “Provocările vor fi mai mari pentru cele mai mari trei bănci austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit, care cuprind 48% din activele consolidate ale sistemului, din cauza expunerii pe ţări din CEE în care declinul economic ar putea reveni”, indică un raport al Moody’s  publicat în prima parte a acestui an.
“Deteriorarea mediului economic din ţări precum România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia poate conduce la continuarea deteriorării calităţii activelor.”, continuă economiştii agenţiei de rating. În privinţa “calităţii activelor” ‚ţara noastră stă cel mai prost din Europa. Cea mai mare bancă locală, deţinută de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urcă spre 30% în timp ce media pe sistem a sărit deja de 20%.