Lucian Croitoru: Este un lucru foarte bun ca au crescut creditele in lei, pentru ca Romania sufera de o bancarizare neadecvata a tranzactiilor in sectorul real. Ritmul acesta de crestere a creditelor, care a inceput din anul 2000, se va pastra si in viitor, insa trebuie totdeauna dublat de o intarire a actiunilor bancii centrale, in ceea ce priveste supravegherea.

Ne mai temem acum de pericolul dolarizarii economiilor?
LC: Publicul este foarte atent la cum isi plaseaza banii. Datorita faptului ca pe piata valutara internationala raportul euro/dolar este foarte volatil, cred ca pericolul acesta a scazut. A crescut importanta pastrarii economiilor in lei. Atata timp cat raportul euro/dolar este inalt si publicul are anticipatii in egala masura in doua directii, fie ca va creste euro, fie ca ar putea reveni dolarul, el prefera intr-o masura crescuta sa tina economiile in lei, ca sa vada cum arbitreaza: va cumpara euro sau dolari.
Eurostat a anuntat recent ca introducerea monedei unice a determinat, in cursul anului trecut, cresterea ratei inflatiei cu 0,12-0,29%. Trecerea Romaniei la moneda de referinta euro poate influenta in vreun fel rata inflatiei?
LC: In tarile care au adoptat euro s-a vazut o oarecare influenta din cauza a doi factori: pe de o parte au fost rotunjirile in sus ale preturilor, pe de alta s-au vazut si diferentele de pret pentru acelasi bun existent in diversele tari care au adoptat euro. tarile care au vazut ca au un pret mult mai mic la acelasi produs, comparativ cu celelalte tari din zona euro, au avut tendinta de a-l creste. Asta nu cred ca ne priveste in mare masura, decat prin faptul ca euro s-a apreciat in raport cu dolarul. Daca ar fi fost o crestere a bunurilor care sunt importate de Romania din Uniune, trecerea la euro ar fi avut impact si pentru noi, dar influenta este infima.