‘Sindicaliştii din BCR au venit marţi la servici cu banderolă albă pe mână, ca semn al grevei japoneze pe care au declanşat-o înaintea grevei generale’, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Indepedente din BCR, Ciprian Ionescu.
Conform liderului sindical, la acţiunea de protest participă aproximativ 7.000 de angajaţi ai întregii reţele de unităţi teritoriale ale BCR. Această grevă japoneză este o continuare a măsurilor de protest faţă de răspunsul pe care patronatul BCR l-a dat vineri, 25 februarie 2011, la trei ore după protestul desfăşurat de liderii organizaţiilor sindicale în faţa sediul social din Calea Victoriei.

În scrisoarea trimisă sindicaliştilor, conducerea BCR şi-a menţinut poziţia de forţă, transmiţând salariaţilor că revendicările acestora nu vor fi soluţionate favorabil, în pofida afirmaţiilor prin care se declarau ‘deschişi negocierilor’.

Prin acţiunea lor de marţi, sindicaliştii doresc să arate patronatului unitatea şi solidaritatea salariaţilor din BCR, dar şi să confirme faptul că acţiunea de vineri a fost dispusă şi desfăşurată la solicitarea salariaţilor care sunt alături de cei pe care i-au mandatat să îi reprezinte, liderii organizaţiilor sindicale teritoriale afiliate la Federaţia Sindicatelor Indepedente din Banca Comercială Română şi la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România

‘Această greva japoneză urmăreşte să atragă atenţia angajatorului că salariaţii nu mai acceptă sacrificii pentru următorii doi ani şi că sunt mai hotărâţi ca niciodată să-şi apere drepturile’, a mai spus liderul sindical.

Sindicaliştii susţin că patronatul BCR este cel care nu dă nicio şansă dialogului şi negocierilor, insistând în continuare pe eliminarea sau, în cel mai rău caz, suspendarea pentru doi ani a bonusurilor legate de performanţa băncii. În cazul suspendării efectul este acelaşi, salariaţii fiind lipsiţi de beneficiul acestor bonusuri pe toată durata contractului colectiv de muncă. De asemenea, patronatul BCR susţine eliminarea definitivă a indexării salariilor de bază cu 50% din indicele de inflaţie comunicat de INS pentru 2011 şi 2012 (contractul ar urma să se încheie pe doi ani iar această obligaţie devine scadentă în 2012 pentru 2011, respectiv 2013 pentru 2012) dar şi micşorarea plăţilor compensatorii pentru concedierile individuale/colective.

Dacă nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul colectiv de muncă ce ar urma să se aplice în următorii doi ani, Federaţia Sindicatelor Indepedente din Banca Comercială Română va declanşa procedura conflictului de interese, cu toate efectele care decurg din aceasta.
SURSA: Agerpres