"Francul este încă puternic apreciat faţă de euro la actualul curs de schimb. Ne aşteptăm să se deprecieze în timp", a afirmat oficialul elveţian.

Acesta a adăugat: "Dacă nu se va întâmpla aşa, ar putea urma tendinţe deflaţioniste, iar economia va fi afectată. Dacă perspectiva economică şi deflaţia vor face necesară o astfel de abordare, suntem pregătiţi să adoptăm măsuri suplimentare".

În 6 august, Banca Naţională a Elveţiei a decis să fixeze o rată de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro şi a indicat că va achiziţiona masiv euro, fără a ţine seama de riscul de a deţine acestă valută.

Un purtător de cuvânt al SNB a anunţat recent că banca a înregistrat profit de pe urma deţinerilor sale în valută, în trimestrul trei, deoarece francul elveţian s-a depreciat faţă de dolar şi yen. Rezervele în valută al Băncii Elveţiei au crescut cu 29 miliarde de franci elveţieni în septembrie.

Banca Naţională a Elveţiei susţine că supraevaluarea francului elveţian reprezintă "o ameninţare acută la adresa economiei elveţiene, care depinde de exporturi şi turism".

Îngrijoraţi de criza datoriilor din zona euro şi SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elveţian, care în acest an a atins o serie de valori record. Însă aprecierea rapidă a francului a provocat dificultăţi pentru companiile şi exportatori elveţieni, ale căror marje de profit s-au diminuat, obligându-i pe oficiali să reacţioneze.
Sursa: Agerpres