Consiliul guvernatorilor BCE se întâlneşte joi în Malta iar pieţele se aşteaptă ca instituţia să-şi exprime angajamentul de a acţiona pentru a majora inflaţia dar şi să anunţe prea puţine modificări ale programului de achiziţionare de active, în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

„Dacă BCE consideră că este necesar, ar putea folosi flexibilitatea programului pentru a extinde mărimea şi durata sau ar putea modifica compoziţia”, a explicat oficialul spaniol.

Recent, Eurostat a publicat o estimare preliminară care arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,1% în septembrie, de la nivelul de plus 0,1% în august, revenind în teritoriu negativ după şase luni de creştere modestă. BCE estimează că rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% urmând să crească la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

Linde a apreciat că nivelul actual al inflaţiei în zona euro este îngrijorător iar incertitudinile privind evoluţia economiei au sporit în ultimele luni, din cauza deteriorării situaţiei la nivel global.

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat luna trecută că perioada de creştere a preţurilor va fi probabil mai îndelungată decât s-a estimat anterior, înainte de a reveni la ţinta BCE, de aproape 2%, iar instituţia este pregătită să consolideze programul de achiziţionare de active, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, dacă va fi necesar. Şeful BCE a adăugat că sunt necesare mai multe informaţii pentru a se determina cum vor influenţa inflaţia încetinirea din China, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului.

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an. AGERPRES