Daca vecinul dumneavoastra va trage un pumn in ochi intr-o buna zi din nu stiu ce motive, nu exista decat doua posibilitati: ii trageti la randul dumneavoastra un pumn in fata sau inaintati o plangere penala. Pentru a declansa procedura penala, trebuie sa prezentati in primul rand proba testimoniala (martori oculari) si apoi aveti nevoie de un certificat medical de la Institutul Medico-Legal, care sa faca dovada vatamarii corporale. Trebuie prezentati minimum doi martori care sa faca legatura intre certificat si inculpat. Pentru un astfel de proces relativ simplu, un cabinet de avocatura va va taxa cu trei-patru milioane de lei. Mai exista si riscul de a va recupera doar daunele materiale, nu si pe cele morale (aprecierile judecatorului sunt strict subiective) si de a va angaja intr-un proces care nu se stie cand se va termina. Nici un avocat nu poate prezice durata unui proces. „La noi exista o durata foarte mare de derulare a unui proces, si omul mai bine se lipseste. Sunt procese civile, de partaj, de exemplu, care pot dura si un an, doar o prima faza, aceea a judecatii de fond” a declarat Liliana Betiu, avocat asociat la Societatea civila profesionala de avocati Betiu & Baicoana.
Avocatii se pot organiza in cabinete individuale, cabinete grupate (mai multe cabinete individuale) sau in societati civile profesionale (mai multi avocati si asociati). Tendinta actuala este aceea de specializare pe domenii de activitate juridica, iar aceasta specializare este posibila doar in cadrul societatilor civile profesionale. Se poate obtine astfel o mai buna coordonare a activitatilor societatii, dar si o acoperire a unei arii foarte mari de domenii de catre o singura firma.
Tarifele practicate de cabinetele de avocatura sunt de cele mai multe ori exagerate, transformand acest serviciu intr-unul de lux. „A devenit un serviciu foarte scump, desi ar trebui sa fie unul de utilitate publica. Este un fel de lux si pentru ca multi avocati devin tot mai lacomi”, considera Daniel Stefanica, avocat asociat al Societatii civile de avocati Stefanica & Asociatii. Cu toate acestea, nu putini sunt cei care fac compromisuri in ceea ce priveste politica preturilor: se practica tarife minimale, se accepta si plata in rate si o serie de alte facilitati financiare negociabile. Chiar daca Baroul a impus onorarii minimale, acestea sunt arareori respectate de avocati, tocmai pentru a oferi servicii cat mai multor oameni. Spre exemplu, daca onorariul minim impus pentru asistenta juridica este de 500.000 lei, multe cabinete de avocatura va vor pretinde o suma cuprinsa intre 150.000 si 350.000 lei.
Justitiabilul (clientul) poate fi pacalit de catre unii avocati care se „ofera” sa sustina un dosar fara nici o sansa de reusita la proces, doar pentru a taxa clientul. Drept urmare, clientul va plati onorariul, dar va pierde procesul, ramanand si pacalit si cu banii luati.    

„Avocatii fac un serviciu de utilitate publica prin faptul ca „stau la panda”. Intr-un sistem juridic sanatos, ei sunt un factor de control si de reglare a societatii, prin faptul ca-si ofera serviciile tuturor celor care doresc sa foloseasca legea pentru a se apara de nu stiu ce abuzuri ale unei institutii sau individ.”
Daniel Stefanica, avocat asociat Stefanica & Asociatii