Ministrul de Interne, Marcel Vela, a modificat măsurile prin care credincioșii ortodocși vor putea primi Lumina Sfântă în Noaptea de Înviere, eliminând cadrele Ministerului de Interne din ecuație și făcând precizări clare asupra faptului că slujbele se vor ține cu bisericile închise.

Lumina Sfântă va fi astfel distribuită în fiecare parohie de către un preot și maxim cinci voluntari ai bisericii, care vor fi echipați corespunzător, cu măști de protecție și mânuși.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că este periculos gestul de a primi lumină de Înviere în condițiile de față ale pandemiei de coronavirus.

”Cât timp suntem într-un contact direct cu o persoană infectată – suntem în scenariul 4 și oricine e suspect, mai ales dacă nu are simptomatologia.

”Nu putem risca”

Nu putem risca. Suntem într-un moment în care am reușit oarecum să limităm focarele, am reușit să facem focare mici acasă, să se consume boala în această perioadă de izolare și atunci când vom ieși să fim ori cu imunitatea făcută ori cu din ce în ce mai puțini asimptomatici care pot transmite”, a spus ministrul Nelu Tătaru, la Antena 3.

Trebuie făcută precizarea că pâinea sfințită (Paștile) se va distribui la domiciliul credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 17:00, și în prima zi de Paști, între 6:00 și 12:00, iar Lumina Sfântă se va distribui sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00.

Oamenii vor primi Lumina Sfântă și pâinea sfințită din pragul casei sau de la fereastră, iar în cazul blocurilor de locuințe, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecție și care va distribui apoi celorlalți vecini.