Amenzile au crescut anul trecut. Astfel, Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, pe parcursul anului 2020, amenzi în valoare totală de 76,52 milioane de lei, în creştere cu 37,5% comparativ cu anul 2019, potrivit raportului anual al instituţiei.

Sute de dispoziții de sistare a activității date de Garda de Mediu

Totodată, au fost dispuse 293 dispoziţii de sistare a activităţii, cu 33,7% mai multe decât în 2018, şi au fost formulate 74 de sesizări penale, în creştere cu 68% faţă de anul precedent.

„Garda Naţională de Mediu a făcut public raportul anual al instituţiei privind acţiunile de inspecţie şi control desfăşurate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020, context în care prezentăm cei mai importanţi indicatori privind activitatea instituţiei în perioada menţionată: în cursul anului 2020, la nivelul întregii ţări, au fost efectuate 33.161 de inspecţii în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate; urmare a neconformităţilor constatate în timpul verificărilor, au fost aplicate 1.910 avertismente şi 4.135 amenzi contravenţionale în valoare totală de 76.521.100 lei. Comparativ cu anul 2019, valoarea totală amenzilor a crescut cu 37,53%, în 2020, faţă de anul anterior”, conform paginii de Facebook a instituţiei.

În cursul anului 2020, au fost înregistrate mai multe reclamaţii decât în anul anterior, ceea ce a condus la creşterea numărului de autosesizări şi de controale efectuate în vederea soluţionării petiţiilor.

Amenzile, corelate cu numărul crescut de reclamații

De asemenea, în cursul anului 2020, au fost înregistrate 14.607 de reclamaţii, cu 34,73% mai multe faţă de 2019, când au fost soluţionate 10.841 de petiţii, la nivelul întregii ţări.

Totodată, pentru a face mai vizibilă activitatea Gărzii Naţionale de Mediu prin intermediul paginii de de Facebook a instituţiei şi pentru o comunicare mai eficientă cu cetăţenii, începând din luna aprilie 2020, fiecare comisariat judeţean (CJ) al GNM şi-a creat propria pagină de Facebook.

Garda de Mediu a mai anunțat recent că ministrul Tánczos Barna s-a întâlnit marți, la sediul Ministerului, cu reprezentanții ACAROM – Asociația Constructorilor de Automobile din România. În cadrul discuțiilor, a fost făcută o analiză asupra performanței programelor de finanțare Rabla Clasic și Rabla Plus în anul 2020, precum și despre evoluția industriei auto în anul precedent.

Reprezentanții constructorilor de automobile din România – Dacia și Ford – au prezentat planurile în ceea ce privește tranziția către eco-mobilitate și viziunea companiilor față de evoluția programelor de finanțare în acest an. Participanții la întâlnire au convenit să continue discuțiile alături de specialiști în perioada următoare, până la identificarea celei mai bune variante.