Guvernul polonez a anunţat vineri închiderea cimitirelor pentru trei zile, în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, pentru a opri noile contaminări cu coronavirus în ţară. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut de asemenea persoanelor în vârstă să nu-şi părăsească locuinţele în următoarele 15 zile, notează France Presse.

Au închis cimitirele înainte de Sâmbăta Morților

Morawiecki şi-a exprimat „imensa tristeţe” pentru că a trebuit să ia decizia de a închide cimitirele pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, zile în care polonezii se adună de obicei în cimitire pentru a vizita mormintele rudelor.

„Acest lucru este adânc înrădăcinat în tradiţia poloneză, dar reprezentând un risc imens, am decis că tradiţia este mai puţin importantă decât viaţa”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

De opt zile, întreaga Polonie este considerată „zonă roşie”, ceea ce implică restricţii pe tot teritoriul în contextul unei creşteri record a contaminărilor cu COVID-19. Această ţară de 38 milioane de locuitori a înregistrat vineri 21.629 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Polonezii sunt încurajaţi să lucreze de la distanţă, iar şcolile primare sunt parţial închise, acceptând doar primii trei ani. Elevii mai mari, liceenii şi studenţii practică educaţia la distanţă.

Restaurantele, cafenelele şi barurile pot servi doar mâncare la pachet. Piscinele şi cluburile sportive sunt închise. Adunările sunt limitate la cinci persoane, nunţile sunt interzise şi numărul de persoane strict restricţionat în magazine, transporturi şi biserici.

Probleme serioase în Polonia din cauza coronavirus

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a dat dispoziţie ca şase companii controlate de stat, printre care două rafinării, o bancă şi o companie minieră de cupru, să construiască spitale temporare pentru a ajuta ţara în lupta cu epidemia, transmite dpa. În Polonia, numărul infectărilor cu coronavirus a crescut accelerat în ultimele săptămâni, Ministerul Sănătăţii raportând vineri 21.629 de cazuri noi.

Această evoluţie a determinat guvernul să declanşeze planul de ridicare de spitale temporare pe teritoriul ţării. ‘Creşterea numărului infectărilor noi poate provoca prăbuşirea sistemului sanitar, care se află deja în pragul colapsului, dacă nu introducem măsuri extraordinare’, a declarat joi şeful cancelariei premierului, Michal Dworczyk, citat de agenţia PAP.

Spitalele din Polonia tratează în prezent peste 15.400 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. În prezent sunt disponibile peste 23.000 de paturi pentru bolnavii de COVID-19, iar guvernul a promis că va creşte acest număr.

Spitalele temporare ce urmează să fie construite de companii de stat vor suplimenta cu peste 3.000 numărul paturilor disponibile pentru bolnavii de COVID-19, a afirmat Dworczyk. Printre companiile implicate se află Orlen şi Lotus, din domeniul petrolului şi gazelor, cea mai mare bancă poloneză PKO BP şi KGHM, unul din cei mai mari producători mondiali de cupru şi argint.

‘Responsibilitatea pentru Polonia şi polonezi este parte din misiunea şi strategia noastră’, a transmis într-un comunicat PKO BP, care va superviza înfiinţarea a două spitale temporare. Companiile îşi vor putea refinanţa costurile aferente construirii spitalelor temporare prin intermediul acordurilor semnate cu Ministerul Activelor Statului. Potrivit agenţiei Reuters, Ministerul Apărării a comunicat vineri că va suplimenta la peste 20.000 de militari, de la 3.000, efectivele mobilizate în ajutorul sistemului sanitar suprasolicitat.

Militarii vor construi spitale temporare, vor ajuta medicii la triajul pacienţilor cu COVID-19, vor veni în sprijinul vârstnicilor şi vor ridica şi administra centre unde polonezii se vor putea testa din maşină. Vineri, numărul pacienţilor conectaţi la ventilatoare era de 1.254, faţă de 1.203 la raportarea anterioară. În unele regiuni, printre care Mazovia, unde se află capitala Varşovia, mai sunt disponibile doar câteva aparate de ventilaţie mecanică, conform presei. Forţele de apărare teritorială, formate din voluntari, vor asigura în jur de jumătate din cei 20.000 de militari care vor ajuta în lupta cu epidemia, a declarat purtătorul lor de cuvânt.