"Statele Unite ale Americii şi China sunt puteri importante în regiunea Asia-Pacific şi se impune ca ele să aibă relaţii de parteneriat", a subliniat Panetta, punând accentul pe necesitatea unor relaţii eficiente într-o gamă largă de probleme ce reprezintă provocări serioase pentru ambele state.

La rândul său, Liang Guanglie a respins ipoteza jurnaliştilor că ţara sa s-ar afla la originea atacurilor cibernetice directe din trecut împotriva Statelor Unite.

Într-un gest de detensionare a atmosferei, Panetta a spus că victime ale atacurilor cibernetice au fost nu doar SUA, ci şi China şi că în aceste acţiuni au fost implicaţi hackeri din diferite ţări. "Din moment ce statele noastre au oportunităţi excepţionale în domeniul tehnologiei, este extrem de important pentru noi să evităm greşeli şi neînţelegeri care ar putea duce în viitor la o criză reală", a subliniat ministrul american al apărării.

Potrivit mass-media occidentale, anul trecut, Washingtonul şi Beijingul au efectuat exerciţii comune secrete de contracarare a atacurilor cibernetice coordonate, la scară mare.Scopul acestui exerciţiu a fost de asemenea prevenirea transformării unui conflict din spaţiul virtual într-unul militar între cele două ţări.
SURSA: Agerpres