“Pe partea legislativă am făcut unele demersuri pentru a revedea anumite aspecte. Este vorba de ordinul 23/2009, care practic nu poate fi aplicat. E vorba de asigurări de grup, iar în cadrul acestora e vorba de relaţia contractuală pe care asigurătorul o are doar cu angajatorul, iar asigurătorul nu are cum să ajungă să înmâneze documente fiecări angajat, drept pentru care modul în care sunt descrise lucrurile acolo împietează asupra asigurărilor de viaţă în general, şi în special pe asigurările de grup, unde norma respectivă chiar nu poate fi aplicată. Ne dorim să găsim înţelegere şi să elaboram un amendament la acest ordin pentru ca lucrurile să se poată aplica”, a spus Ovidiu Racoveanu.
Acesta a mai adăugat că pe partea fiscală se continuă demersurile legate de deductabilităţile fiscale, atât pe asigurările de sănătate cât şi pe cele de viaţă.
Societăţile de asigurări cu expuneri pe sectorul de stat au avut de suferit
Ovidiu Racoveanu consideră că societăţile de asigurări care au avut expuneri pe sectorul de stat au avut cel mai mult de suferit, deoarece aceşti clienţi au stornat masiv poliţele, iar lupta pentru clienţi a fost mult mai acerbă decât în anii trecuţi. Astfel, clientii au fost mult mai greu de găsit, iar vânzările noi au scăzut cu 20-30%.
“Generali a avut o expunere relativ mică pe sectorul de stat, iar pe vânzări noi am încercat să ne menţinem la acelaşi nivel ca în 2009 astfel încât, per total, rezultatul a fost pozitiv. În primele 9 luni am avut o creştere de 6,4%”, a declarat Racoveanu.
“Ne-am dezvoltat foarte bine pe toate ramurile. Această creştere ne-a permis să evoluăm în topul asigurărilor de viaţă, urcând de pe poziţia a şaptea până pe locul patru. Pe segmentele de retail si corporate piaţa s-a dezvoltat datorită forţelor de vânzare. Pentru Generali a însemnat o stabilizare a portofoliului corporate, iar în momentul de faţă vorbim despre profitabilitatea acestui portofoliu”, a continuat acesta Ovidiu Racoveanu.
În primele nouă luni anului trecut, compania Generali Asigurări a obţinut o creştere de 6,4% pe segmentul de asigurări de viaţă, ajungând la un volum de prime brute subscrise de 67,4 milioane lei. Cea mai bună evoluţie (+20%) a înregistrat-o segmentul unit-linked, urmat de asigurările individuale tradiţionale (+8%).
Pentru 2011, Ovidiu Racoveanu estimează o creştere de aproximativ 3% pe segmentul asigurărilor de viaţă.
Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker