O eventuală majorare sau scădere a tarifelor RCA nu are legătură cu Astra, ci cu riscurile asumate de asigurători, a declarat, joi, Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, prezent la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale.

„Nu cred că are legătură Astra Asigurări şi preţul asigurărilor RCA. Dacă discutăm de o posibilitate eventual de creştere sau de scădere, de reechilibrarea a pieţei RCA, în orice caz nu are legătură directă cu Astra, are legătură cu riscurile pe care şi le asumă fiecare asigurator şi inclusiv sunt determinate statistic aceste prime în funcţie de istoricul daunelor pe o anumită perioadă de timp în urmă", a explicat Cornel Coca Constantinescu în urma unor întrebări adresate de jurnalişti referitoare la o eventuală scumpire a tarifelor RCA după ieşirea din piaţă a companiei Astra Asigurări.

Primul termen în dosarul Astra este pe 12 octombrie iar în context prim-vicepreşedintele ASF a precizat că, cu cât instanţa se pronunţă mai repede, cu atât este mai bine pentru asiguraţi.

„Noi ne aşteptăm ca instanţa să valideze cât mai repede propunerea şi decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară şi în niciun caz să amâne acest termen pentru că este în defavoarea asiguraţilor. Odată emisă decizia de acceptare a falimentului de către instanţă, Fondul de Garantare al Asiguraţilor poată să înceapă să facă placă plăţi pentru dosarele de daună deschise. Până atunci bani sunt, nimeni nu trebuie să intre în panică, dar este nevoi de clarificarea unei situaţii legale astfel încât să poţi face plata", a afirmat Cornel Coca Constantinescu.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, la sfârşitul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare. AGERPRES