Motivul pentru care magazinele se închid la ora 18. Raed Arafat a făcut precizările

Duminică au intrat în vigoare noi măsuri pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus. Autoritățile au decis ca în zonele unde rata de infectare este ridicată să se aplice următoarele măsuri: închiderea magazinelor la ora 18:00 și interzicerea circulației începând cu ora 20:00.

În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce s-a ales ora 18:00 pentru închiderea magazinelor.

„La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc ca să poată ajunge oamenii să poată ajunge acasă”, spune Raed Arafat.

Se dorește decalarea programului de lucru

Cu scopul de a nu exista aglomerație în transportul în comun, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a precizat că se dorește decalarea programului de lucru.

„Știu foarte multe companii private care încurajează telemunca. La DSU am oameni care lucrează de la distanță. Deci, și în sectorul public poate fi aplicat acest lucru, telemunca poate fi aplicată. Decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 16.00, alții la ora 15 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine”, a spus Raed Arafat.

Campania de vaccinare trebuie să continue

El a mai spus că, în prezent, creșterea numărului de cazuri este lentă dar arată că situația este instabilă.

„Din această cauză s-au luat unele măsuri, care nu diferă de măsurile din alte țări, ba chiar sunt mai ușoare, și care permit să controlăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe. Noi acum mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația, dar trebuie să continue campania de vaccinare. Dacă ea merge bine, oamenii se vaccinează, vor veni și câteva milioane de doze în următoarea perioadă, poate aceste restricții vor începe să devină istorie pentru noi, să revenim încet încet la normalitate. Dar pentru asta campania de vaccinare trebuie să meargă bine și în paralel să respectăm măsurile, măcar în următoarea perioadă, să nu avem impactul care este în sectorul sanitar”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea