Cemacon, producător de blocuri ceramice, a făcut o investiție semnificativă în construcția primei fabrici de cărămizi din România. Inaugurarea acestei instalații inovatoare a avut loc marți, la Recea, județul Sălaj. Investiția totală, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro, include 1,9 milioane de euro din fonduri nerambursabile din partea Norvegiei. În special, rețeta unică a fabricii încorporează zaț de cafea, adăugând un element distinctiv procesului de producție.

„Discutăm de investiţie de peste 14 milioane de euro, din care 1,9 milioane au fost dintr-o finanţare nerambursabilă din fondurile norvegiene. Fabrica aceasta nouă creează 45 de de locuri de muncă noi şi în momentul în care o să reuşim să funcţionăm un an întreg, o să generăm o cifră de afaceri semnificativă”, a declarat marţi, la festivitatea de inaugurare, Daniel Sologon, director general Cemacon.

Fabrica de cărămidă va avea tehnologie de ultimă generație

Potrivit declarației sale, fabrica de cărămidă nou înființată în România dispune de tehnologie de ultimă generație, ceea ce o face cea mai avansată unitate de pe piață. Această tehnologie de ultimă generație permite imprimarea digitală a cărămizilor cu capacitatea de a reproduce cu precizie diverse forme, texturi și imagini.

Daniel Sologon a subliniat că rețeta pentru această cărămidă inovatoare include o cantitate semnificativă de deșeuri, inclusiv zaț de cafea, și a subliniat că există potențialul de a recicla o cantitate mult mai mare de deșeuri prin această metodă decât cea utilizată în prezent.

„Faptul că încorporăm în reţetă multe elemente considerate deşeuri – cenuşă, rumeguş, cărbune, nu de calitate bună, cărbunele de proastă calitate, adică praful acela care rămâne în urma exploatării cărbunelui, zaţ de cafea, deşeuri vegetale, ne permit să facem un produs uşor, pentru că toate aceste materiale se auto-aprind în cuptor, generează energie, dar fac ca produsul să fie uşor şi să putem transporta mai multă cărămidă decât concurenţii noştri pe un camion, să fie mai uşor de operat în şantier şi să fie un bun izolator termic. Putem pune multe materiale pe care astăzi nu le punem pentru că circuitul deşeurilor în România nu este atât de bine reglementat. Putem pune mult mai mult zaţ de cafea, putem pune deşeuri de carton, deşeuri de polistiren, cioburi ceramice, adică deşeuri de obiecte sanitare şi multe altele”, a declarat acesta.

Cemacon are peste 300 de angajați

În prezent, Cemacon are o forță de muncă de peste 300 de persoane și operează un total de șapte unități de producție, dintre care cinci sunt situate în Sălaj și două în Bihor, în urma achiziției recente a fabricii Euro Brick din Biharia.

„Lucrurile nu se vor opri aici. Împreună cu Dedeman, cu acţionarul nostru, care este cea mai mare companie antreprenorială de România şi care este foarte prezent ca investitor, lucrăm la fabrici noi, în principal în domeniul materialelor de construcţii şi ca preferinţă în domeniul ceramic, unde ştim să facem lucrurile foarte bine”, a conchis directorul general Cemacon.