Vești bune pentru consumatorii vulnerabili. Aceștia nu vor fi debranșați de la curent și gaze

Recent, Senatul a adoptat un proiect de lege a OUG din luna august acestui an prin care Guvernul abroga măsura de interzicere a deconectării sau debranșării consumatorilor de energie electrică și gaze pe perioada stării de alertă. Amintim că măsura a fost adoptată în primăvara anului trecut, notează profit.ro.

„Pe perioada stării de alertă sau a măsurilor excepționale prevăzute la art. 93 din Constituție (starea de urgență sau de asediu – n.r.), se interzice deconectarea de către operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pe motiv de neplată a facturii și se asigură continuitatea fumizării serviciilor următoarelor categorii de clienți casnici: a) consumatorului vulnerabil de energie, definit prin Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 16 septembrie 2021; b) consumatorului final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 100 kWh și nu are mai mult de 6 facturi neachitate în sold; c) consumatorului final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 1.000 kWh și nu are mai mult de 6 facturi neachitate în sold” se arată în proiectul de lege adoptat de către Senat.

În acest context, operatorii de transport și distribuție care nu respectă interdicția de deconectare vor primi o amendă între 200.000 și 30.000 de lei din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Interdicția de deconectare a fost extinsă și la gospodăriile care nu au un consum mare

Sursa anterior citată menționează că Senatul dorea menținerea interdicției de deconectare doar pentru consumatorii vulnerabili, care sunt afectați de scumpirile din ultima vreme.

Cu toate acestea, interdicția de deconectare a fost extinsă și cuprinde acum și gospodăriile care nu consumă mai mult de 100 de KWh de curent și 1.000 KWh de gaze și care nu au mai mult de 6 facturi lunare neachitate.

În prezent, proiectul de lege se află pe masa Camerei Deputaților și așteaptă votul final.