Grupul francez Orange, prezent și în România, unde adună milioane de clienți pe piața telekom și ce de televiziune prin cablu, anunță că a strâns pete 600 de milioane de euro din vânzarea participației la un important grup britanic.

Grupul francez de telefonie Orange a anunţat vineri că şi-a vândut pachetul de 2,5% pe care îl mai deţinea la grupul britanic de telecomunicaţii BT Group pentru suma de 486 milioane lire sterline (616 milioane dolari), în contextul în care fostul monopol de stat se luptă pentru a-şi păstra cota de piaţă în Franţa, transmite Reuters.

Orange a precizat că va vinde aproximativ 248 milioane acţiuni BT printr-o operaţiune de tip private placement. Din acţiunile vândute de Orange, aproximativ 41 milioane acţiuni au fost răscumpărate chiar de BT Group plc.

Grupul francez de telecomunicaţii a ajuns să deţină o participaţie de 4% din capitalul BT în anul 2014, când grupul britanic a preluat operatorul de telefonie mobilă EE, care era un joint venture între Orange şi grupul german Deutsche Telekom. În urma vânzării acţiunilor, Orange nu mai are nicio expunere pe BT în timp ce Deutsche Telekom este cel mai mare acţionar la BT cu o participaţie de aproximativ 12%.

„Orange susţine că nu avea niciun „interes strategic” în legătură cu participaţia la BT şi a dorit să vândă acest pachet înainte de perioada de lichiditate din timpul verii”, susţin analiştii de la Jefferies, adăugând că Orange nu a fost interesat să profite de participaţia sa pentru a pune la punct un parteneriat strategic, aşa cum a încercat Deutsche Telekom.