„Marile festivaluri probabil că nu vor avea loc în acest an, pentru că nu putem să ris­căm“, declara luna trecută preşe­din­tele Klaus Iohannis. Deocamdată, cele mai aşteptate festivaluri din România – Neversea, Untold ori Electric Castle – nu sunt oficial anulate. Biletele deja cumpărate pot fi folosite la edițiile următoare sau la datele la care vor putea fi organizate festivalurile.

Între timp, Ministerul Culturii a anunţat că supune dezbaterii publice un proiect de lege care prevede interzicerea, până la data 31 august 2020, a organizării evenimentelor, festivalurilor şi manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenţi peste 1.000 de participanţi simultan, atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

Proiectul de lege are ca obiect instituirea, după încetarea stării alertă, declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Dat fiind riscul epidemiologic în cazul evenimentelor cu peste 1.000 de participanti simultan, se consideră necesară interzicerea temporară a acestor activităţi, se arată în expunerea de motive. Proiectul de lege privind măsurile referitoare la desfăşurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul pandemiei de COVID-19 urmează să fie avizat de ministrul Sănătăţii, al Economiei şi al Justiţiei. Potrivit News.ro, sunt aşteptate propuneri şi observaţii, ce pot fi trimise la adresa legislativ@cultura.ro, până pe 9 iunie.

Majoritatea românilor, dispuşi să rişte pentru distracţie

Deși pandemia planează încă asupra planurilor concertistice pe 2020, publicul își dorește să se bucure de show-uri live și festivaluri cât mai curând. Peste 80% dintre respondenții unui sondaj realizat de Festicket ar participa la un concert la 6 luni de la ridicarea carantinei, unii fiind pregătiți să asiste la un eveniment imediat ce perioada de relaxare o va permite.

Un eșantion reprezentativ de 110.000 de entuziaști ai muzicii live au răspuns sondajului, care a încercat să ia pulsul mulțimii după perioada prelungită de restricţii impuse în stare de urgenţă şi starea de alertă.

Nu mai puțin de 82% dintre respondenți ar participa la un concert la 6 luni de la ridicarea carantinei, iar o treime din totalul celor chestionați, aici fiind incluși fani ai muzicii live din UK, Franța, Germania și Olanda, ar merge la un festival „imediat” ce autoritățile o vor permite. Potrivit infomusic.ro, alți 35% dintre respondenți ar participa din nou la concerte în termen de două sau trei luni de la debutul perioadei de relaxare, iar 16% ar aștepta să treacă 6 luni de la încheierea perioadei de carantină.

Trei sferturi dintre participanții la sondajul Festicket și-ar cumpăra bilete pentru festivalurile din 2021, fiind dispuși să-și facă astfel de rezervări în următoarele două, trei luni.

Concerte de interior versus evenimente în aer liber

Festivalurile de zi și de weekend au fost preferatele publicului în cadrul acestui sondaj, 83% optând pentru prima variantă, iar 68% pentru cea de-a doua. Respondenții s-au arătat mai reticenți în privința concertelor de interior, 45% dorind să meargă la astfel de evenimente și 43% fiind interesați să meargă la un concert de club.

Deși pandemia de coronavirus va provoca, inevitabil, și o criză economică, 6 din 10 respondenți s-au declarat dispuși să participe la evenimente în afara țării în 2021. În ce privește bugetele alocate pentru concerte, 34% ar cheltui între 250 și 500 de euro pe viitoare excursii, în vreme ce 24% ar cheltui mai mult de 500 de euro. În prezent, 60% dintre iubitorii de muzică live urmăresc livestream-uri, 58% declarându-se bucuroși să plătească pentru a urmări un concert online.

Festivalul Woodstock, în plină pandemie

Însă, în istorie au existat şi excepţii. De pildă, celebrul festival Woodstock s-a desfăşurat în august 1969 în plină pandemie a gripei Hong Kong (H3N2), care a ajuns în America în decembrie 1968, unde a stat până la începutul lui 1970 și a ucis 100.000 de americani.

Festivalul Woodstock de muzică și arte a avut loc în vara lui 1969, la o fermă de lângă New York, într-o mare de noroi și între cele două valuri ale epidemiei. Organizatorii așteptau 30.000 de spectatori, dar s-au trezit la ușă cu sute de mii. Trei sute de mii. Cozile se întindeau pe 30 de kilometri, așa că oamenii și-au abandonat mașinile pe drum ca să ajungă la concerte. Apa, mâncarea și locurile de dormit nu au fost suficiente.