Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,8 miliarde de lei, la 27 noiembrie 2020, în creştere cu 15,26% comparativ cu nivelul înregistrat la 30 noiembrie 2019, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,825 miliarde de lei, respectiv 64,10%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 712,819 milioane de lei (25,03%). Titlurile de participare ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 93,556 milioane de lei, respectiv 3,29% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,847 miliarde de lei, în noiembrie 2020, iar valoarea activului net era de 2,843 miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative aveau 524.903 de participanţi în noiembrie 2020.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.

Pensiile private au trecut cu succes prin criza generată de pandemie

Piaţa pensiilor private din România a traversat cu succes furtuna declanşată de apariţia virusului SARS-CoV-2, care rescrie istoria omenirii şi lasă urme adânci în tot ecosistemul financiar al lumii, potrivit unei analize realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Conform sursei citate, sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluţie pozitivă pe tot parcursul funcţionării sale, activele totale şi numărul de participanţi fiind în continuă creştere.

În contextul atipic generat de efectele răspândirii virusului SARS-Cov-2, Autoritatea de Supraveghere Financiară menţionează că a monitorizat permanent evoluţiile pieţelor financiare nebancare pe care le supraveghează şi a luat măsuri concrete pentru a le ajuta să se adapteze la condiţiile speciale determinate de criza generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Pentru anul 2021, Autoritatea precizează că va fi analizată necesitatea actualizării cadrului de reglementare secundar în privinţa unor arii, cum ar fi: aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii private, utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii privat, transferul participanţilor între fondurile de pensii, activitatea de marketing, precum şi investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private.