"La nivelul Ministerului Energiei este constituit un grup de lucru care analizează posibilitatea modificării Legii 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul îmbunătăţirii sistemului de promovare prin certificate verzi. Din discuţiile purtate în cadrul grupului de lucru referitoare la perioada 2017-2020, au rezultat ca soluţii de temperare a efectelor creşterii masive a numărului de certificate verzi în piaţa de certificate verzi cauzate de revenirea la numărul de certificate verzi prevăzut la art. 6 (2) din Lege, coroborat cu recuperarea certificatelor verzi amânate până la 31.12.2020, intenţia, pe de-o parte, de stabilizare a veniturilor producătorilor de E-SRE (energie din surse regenerabile – n.r.), iar pe de altă parte menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la o valoare suportabilă prin relaxarea perioadei de recuperare a certificatelor verzi amânate pe o perioadă cel puţin dublă a perioadei de recuperare coroborat cu continuarea amânării certificatelor verzi până la 31.12.2017 pentru centralele electrice eoliene, solare şi hidroelectrice noi", se arată în document. 

Reprezentanţii ANRE spun că un nivel al cotei de 12,3% ar putea fi stabilit dacă se elimină influenţa unor prevederi ale cadrului legal actual. 

"Menţionăm că acest nivel al cotei a fost stabilit tot prin menţinerea impactului mediu al certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la valoarea de 35 de lei pe MWh, astfel încât impactul în factura consumatorului final de energie electrică neexceptat să se situeze la o valoare suportabilă, care corespunde unui consum maxim de energie electrică exceptată de 9 TWh", se mai arată în documentul citat. 

În acest fel, se asigură preluarea în piaţă a circa 68% din certificatele emise în 2017, inclusiv cele recuperate. 

ANRE propune şi o variantă de cotă obligatorie de 8,3% pentru energia regenerabilă, însă reprezentanţii instituţiei precizează că un astfel de procent ar putea trimite în insolvenţă producătorii de energie verde, iar, astfel, România ar risca să nu îşi mai atingă cota de 24% de energie regenerabilă în totalul consumului final brut de energie din anul 2020. 

Oficialii ANRE mai arată că, potrivit rezultatelor analizei efectuate în prima decadă a lunii iunie, pe baza autorizaţiilor de înfiinţare acordate cu punere în funcţiune în anul 2016, se estimează instalarea în perioada iunie-decembrie 2016 a unor capacităţi de producere a energiei verzi totalizând circa 574 de MW, din care 503 MW eolieni, 49 MW fotovoltaici şi 22 MW în centrale pe biomasă. 

Sistemul actual de promovare se aplică până la 31 decembrie 2016, astfel că, după această dată, nu mai sunt aşteptate alte puneri în funcţiune. 

Se va ajunge astfel, estimativ, la acreditarea până la finele anului 2016 a unei capacităţi instalate totale de 5.292 MW. AGERPRES