Piedone închide o fabrică de lângă București care aproviziona fast-food-uri cu produse pentru shaorma
Un control efectuat de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a dus la închiderea unei fabrici de procesare a cărnii din Bragadiru, aparținând firmei Fortem Avis SRL, care livra produse către mai multe fast-food-uri din zona Capitalei. În urma inspecției, autoritățile au descoperit peste 1,5 tone de carne de pui expirată de mai bine de o lună, insecte moarte și spații de lucru într-o stare avansată de degradare sanitară.
Tone de carne expirată, depozitate în condiții improprii, descoperite de ANPC
Potrivit comunicatului transmis de ANPC, comisarii din cadrul CJPC Ilfov au identificat 1.598 kg de pulpe și aripi de pui cu termenul de valabilitate depășit încă din aprilie 2025. Valoarea estimată a produselor alterate se ridică la peste 20.000 de lei. Întreaga cantitate de carne a fost retrasă de la consum și va fi distrusă conform procedurilor legale.
Toate spațiile verificate prezentau condiții insalubre: utilajele erau necurățate, pereții erau afectați de mucegai, iar în unele zone au fost găsite insecte moarte. Carnea era depozitată în lăzi neigienizate, înconjurată de gheață contaminată, într-un peisaj pe care Piedone l-a descris ironic drept „o expediție în Antarctica”.
„Acest fabricant de țepușe de shaorma care ia drumul Capitalei…lista de furnizori vreau s-o vedem, cine ia marfă și dacă știe ce marfa ia. Puse direct în coșuri, neigienizată. În afară că sunt ținute în infecția asta, o acoperă într-un pat de gheață, stalagmitele astea…frumos, așa ceva n-am mai pomenit. E de făcut o poză, să zic și eu că am fost în Antarctica în expediție.
Shaorma bună cu de toate. Dragi consumatori, grijă și la shaorma. Toate sunt expirate din luna a doua. Condiții insalubre în tot…aici cică e secția de producție. Uitați, mucegai pe sus. Aici se prepară bețișoare de shaorma, tare sunt curios unde le livrează”, a declarat președintele ANPC în timpul controlului.
Imaginile surprinse în timpul intervenției arată un spațiu impropriu pentru procesarea alimentelor, care ridică semne de întrebare asupra întregului lanț de aprovizionare.
Amenzi, suspendarea activității și sesizări către alte autorități
Firma Fortem Avis SRL a fost sancționată cu trei amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 de lei. Ca măsură complementară, autoritățile au decis suspendarea temporară a activității pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de remedierea deficiențelor. Totodată, au fost transmise sesizări către Direcția Sanitar-Veterinară, pentru continuarea investigațiilor în domeniul siguranței alimentare.

Cristian Popescu Piedone a solicitat o anchetă extinsă privind clienții fabricii.
Comunicatul ANPC
„În data de 19.05.2025, comisari din cadrul CJPC Ilfov, împreună cu președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, s-au deplasat în Bragadiru, unde funcționează o unitate de procesare carne – FORTEM AVIS SRL. Din verificările efectuate, la data și ora controlului, s-a identificat materie primă de origine animală expirată din luna aprilie 2025, în cantitate de 1.598 kg, în valoare de 20.457 lei, constând în pulpe și aripi de pui. Pentru fapta încălcată, s-a dispus distrugerea întregii cantități de carne.
În ceea ce privește condițiile de depozitare, s-au constatat pereți și paviment deteriorați, agregate frigorifice neigienizate. În camera frigorifică în care erau păstrate produsele alimentare se formase un ghețar, din cauza funcționării defectuoase a agregatului frigorific.
Toate spațiile erau insalubre, nefiind igienizate corespunzător, fiind depistate insecte decedate în unele utilaje, iar lădițele de transport erau, de asemenea, neigienizate.
Față de cele menționate, s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și s-a dispus, ca măsură complementară, oprirea temporară a activității, pentru o perioadă de până la 6 luni.
Totodată, s-au înaintat adrese către organele de control din domeniul siguranței alimentare.”