Vremea urmează să fie călduroasă joi în aproape toată ţara, caniculară după-amiaza în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în cea mai mare parte a Moldovei, conform prognozei transmise de ANM.

Discomfort termic ridicat

În regiunile vestice şi nord-vestice instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi mai ales spre seară şi în cursul nopţii vor fi înnorări, averse, descărcări electrice, intensificãri de scurtã durată ale vântului, grindină şi vijelii.

Ploile vor avea mai ales caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi izolat 40 l/mp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat în zonele de munte.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 şi 36 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 23 de grade, cu valori uşor mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Spre sfârşitul intervalului, în extremitatea de sud-est a teritoriului, izolat se va semnala ceaţă.

În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în cea mai mare parte a Moldovei, vremea se va menţine canicularã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi pe alocuri va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. În vest, centru şi nord-vest, precum şi în zona de munte, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină.

Ploi torențiale

Ploile vor avea mai ales caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. Astfel de fenomense se vor semnala pe arii mai restrânse, mai ales spre seară şi noaptea şi în Oltenia şi în jumătatea de nord a Moldovei.

Temperaturile maxime mai scãzute decât în ziua precedentă în regiunile intracarpatice, se vor încadra între 25 de grade în Maramureş şi în dealurile Crişanei şi 37 de grade, izolat în Câmpia Română, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 23 de grade.

În sud-estul ţãrii, vremea se va menţine canicularã cu disconfort termic accentuat. În celelalte regiuni, instabilitatea atmosfericã va fi temporar accentuatã, iar valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Pe arii extinse în Transilvania, Oltenia, precum şi în zonele de munte, local în Banat şi Crişana şi pe arii mai restrânse în Moldova şi Muntenia, se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări de scurtã duratã ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 şi 36 de grade, iar minimele termice vor fi cuprinse între 15 şi 25 de grade, cu valori uşor mai scăzute în depresiuni.

Vreamea va fi instabilă

Vremea va fi în general instabilă în cea mai mare parte a ţãrii. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi, izolat căderi de grindină, la început în zonele de deal şi de munte, apoi şi în celelalte regiuni, cu excepţia Dobrogei, unde astfel de fenomene vor fi posibile doar izolat. Cantitãţile de apã, local vor fi mai însemnate.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de durată ale vântului în timpul averselor ce vor lua şi aspect de vijelie.  În sud-est, vremea local caniculară şi disconfortul termic accentuat vor persista. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 şi 36 de grade, iar minimele termice vor fi cuprinse între 15 şi 25 de grade, cu valori uşor mai scăzute în depresiuni.