Totodata, regulamentul permite posibilitatea investitiei in instrumente financiare derivate (maximum 20% din activele fondului), in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate din strainatate, precum si in valori mobiliare si depozite bancare denominate in monede straine. In acelasi timp, se reduce limita plasamentelor in bilete la ordin la maximum 10% din activele fondului. Prin impunerea limitarilor de mai sus, s-a urmarit ca fondurile deschise de investitii, datorita specificului lor de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, sa investeasca preponderent in acest tip de instrumente financiare, avand in vedere faptul ca ele sunt liber transmisibile si usor lichidizabile.

Cum se va calcula gradul de risc?

Avand in vedere faptul ca vechea legislatie presupunea o modalitate artificiala de calcul a gradului de risc, in noile reglementari s-a renuntat la aceasta, urmarindu-se, in acelasi timp, alinierea la practicile europene. Astfel, in prospectul fiecarui fond deschis de investitii se vor descrie factorii de risc asociati fiecarui instrument in care fondul deschis de investitii isi va plasa resursele financiare. In urma analizei acestora, fiecare investitor va putea sa ia o decizie cu privire la plasarea resurselor sale banesti, optand pentru un anumit fond, in functie de factorii de risc la care doreste sa se expuna.

Care va fi efectul noilor reglementari asupra pietei fondurilor?

Vor disparea astfel tipurile de fonduri care plasau preponderent in depozite bancare, cu grad redus de crestere si cu o evolutie previzibila a valorii unitare a activului net. Noile limite impuse de legislatie aduc o diversificare corespunzatoare a riscului, disparand practic posibilitatea de ,,prabusire,, a unui fond deschis de investitii. Termenul de ,,risc,,, corelat investitiei in fonduri deschise de investitii isi va capata sensul firesc – acela de variatie a valorii unitare a activului net, si nu de pierdere totala a acesteia. Activitatea societatii de administrare va fi monitorizata de un compartiment de control intern, care va sesiza CNVM asupra oricarei incalcari a legislatiei. Toate activele vor fi tinute la un depozitar si transferate prin acesta. CNVM doreste ca toate elementele de protectie a investitorilor aduse de noul cadru legal sa constituie un punct de atractie a acestora catre piata fondurilor deschise de investitii. Consideram ca volumul acesteia este in continuare mult sub posibilitatile reale, fondurile deschise de investitii devenind astfel, la fel ca in tarile UE, o alternativa viabila la plasarea economiilor populatiei in depozite bancare. Totodata, actul normativ prevede o perioada de sase luni, in care portofoliul fiecarui fond deschis de investitii trebuie restructurat, in conformitate cu noile limite investitionale.

Investitii financiare individuale la 23.07.2003

Plasament            nivel         Dobanda efectiva dupa
                maxim        1 luna    3 luni    6 luni
                (% pe an)    (%)    (%)    (%)
Depozit bancar 1 luna        14        1,15    3,49    7,11
Depozit bancar 3 luni        15,5        1,27    3,82    7,79
Depozit bancar 6 luni        16,5        1,36    4,07    8,14
Certficate trezorerie 3 luni    14        1,15    3,45    ––
Certificate trezorerie 6 luni    14,5        1,19    3,58    7,25

Dobanzile urca foarte usor, insa efectul acestor majorari efectuate de Ministerul Finantelor la licitatiile pentru titlurile de stat, de numai 1%, nu au determinat bancile sa majoreze si mai mult dobanzile bonificate pentru depozite. Situarea dobanzilor peste rata actuala a inflatiei nu este de natura a aduce castiguri din aceste plasamente, ci numai evita devalorizarea investitiei initiale.

PERFORMANTELE Fondurilor mutuale la 23.07.2003

Ritmul de crestere a fondurilor mutuale s-a diminuat sensibil in ultimele saptamani. Daca in cazul fondurilor monetare scaderea dobanzilor bonificate de banci si a celor platite pentru certificatele de trezorerie a redus randamentele, in cazul celor de actiuni explicatia consta in reducerea drastica a tranzactiilor bursiere. Fondul Napoca reuseste sa se mentina pe primul loc din punctul de vedere al cresterii unei unitati de participare de la inceputul anului. Fondul Intercapital a recuperat mult in ultimul timp, reusind sa ajunga la o crestere, fata de inceputul anului, de 11,24%. Intercapital a inregistrat cea mai mare crestere saptamanala, de 1,86%, in ciuda scaderii indicilor bursieri. De saptamana trecuta este activ si BCR Dinanamic, insa activul net este investit deocamdata in titluri de stat si depozite bancare, achizitia de actiuni urmand sa se desfasoare intr-o perioada relativ indelungata.

Profitul portofoliului de actiuni: 12.473.309 lei

Sedintele bursiere din ultimul timp sunt caracteristice sezonului estival, cand o mare parte din investitori se afla in vacanta. De exemplu, miercurea trecuta volumul tranzactiilor a fost de numai 11 miliarde de lei, una dintre cele mai scazute valori din ultimele luni. Brokerii se asteapta ca tendinta de scadere sa continue si in urmatoarele doua, trei saptamani, tocmai din cauza absentei investitorilor din piata. Cei care vor sa cumpere actiuni pot sa mai astepte, pentru ca in luna august ar putea sa aiba posibilitatea sa plateasca mai putin. La cele cinci SIF-uri, cotatiile s-au mentinut constante, cu exceptia SIF Banat-Crisana si Oltenia, care au scazut cu 2,5%. Actiunile Petrom scad usor, pe fondul tranzactiilor reduse, ajungand la 1.380 lei/actiune. Actiunile Impact se afla pe un trend descendent, explicatia constand in vanzarea titlurilor actionarilor, ca urmare a majorarii de capital social.