Interviu Producatorul serialului “Martor fara voie” povesteste cum a reusit sa realizeze primul thriller paranormal de televiziune

Dupa difuzarea a doua episoade, Antena 1 a decis ca serialul “Martor fara voie” sa fie reprogramat
in toamna. Realizatorul proiectului, Andy Lupu, nu este afectat si lucreaza netulburat.
Interviu Producatorul serialului “Martor fara voie” povesteste cum a reusit sa realizeze primul thriller paranormal de televiziune

Dupa difuzarea a doua episoade, Antena 1 a decis ca serialul “Martor fara voie” sa fie reprogramat
in toamna. Realizatorul proiectului, Andy Lupu, nu este afectat si lucreaza netulburat.


Capital: Este o decizie brutala pentru orgoliul tau de creator?

Andy Lupu: Decizia Antenei 1 nu are nici o legatura cu orgoliul meu de creator. Eu imi doresc foarte mult ca acest film sa iasa foarte bine. Am fost bucuros de aceasta amanare, pentru ca am nevoie de mai mult timp ca sa pregatesc productia si sa scriu scenariul. Am 43 de ani, iubesc filmul de mult timp, vreau sa fac film de zece ani si, din aceasta perspectiva “cosmica”, cateva luni de amanare nu au nici o importanta.



Capital: Esti producatorul, regizorul si scenaristul acestui film. Este un orgoliu sau o mare pasiune pentru film?


Andy Lupu: Pasiunea de a face film, fara indoiala. Mai intai, am avut o pasiune pentru teatru, in anii studentiei la ASE. In anii ‘80, am facut cu “Brigada ASE” ceea ce s-ar putea numi azi un musical. Acolo am inceput sa joc, sa cant, sa dansez si sa scriu. De atunci exista pasiunea si increderea ca pot sa fac ceva cu cap si coada in show-business. Al doilea argument este de natura practica. Am avut niste experiente in businessul meu de PR si am vazut cum se pune problema din interiorul lumii filmului. si atunci mi-am spus ca daca asa se face film, atunci am toate motivele sa fac si eu film. Vreau sa fac o precizare importanta: desi sunt producator, regizor si scenarist, nu cred in filmele de autor. Echipa este autorul.



Capital: Cat de mult ai alergat la televiziuni pana sa reusesti sa convingi Antena 1?


Andy Lupu: Nu am alergat deloc. Antena 1 a fost prima televiziune la care m-am adresat, pentru ca mi s-a parut cea mai potrivita proiectului. Am decis in primul rand sa facem un trailer, adica un film de prezentare a serialului. Pentru asta, am fixat un buget pentru care am cautat investitori. Nu m-am dus la televiziuni ca sa le cer bani pentru trailer. Am reusit sa gasesc inca doi investitori, in afara de mine: Eugen Oprina, proprietarul unei firme de productie, si Florin Pasnicu, consultant international pe probleme de comunicare, care acum lucreaza in Bagdad. Eu am venit cu proiectul si ceva bani, Eugen cu tot echipamentul, si Florin, cu grosul banilor. Eugen e si directorul de imagine la “Martor”.




Capital: Scenariul pare scris dupa manual, dar nu in sensul didacticist, nici o scena in plus sau in minus. Cum ai invatat sa scrii scenarii?


Andy Lupu:Trebuie sa-ti placa sa spui o poveste. In ceea ce priveste tehnica, am studiat ceea ce se cheama film. Studiile mele nu sunt in zona clasica, adica nu exista un carnet de note al “studentului” Andy Lupu la vreo universitate de film din tara sau din SUA. In schimb, am citit carti, am fost la seminarii, conferinte, am vizionat casete, am stat de vorba cu tot felul de oameni din industria de film din SUA. Eu am instinctele neatinse de scoala, nu mi s-a impus nici o regula, dimpotriva, eu mi-am ales regulile. Cartea lui Robert McKee, “Story”, considerata Biblia scenaristilor, m-a ajutat foarte mult in scris.



Capital: Nu esti stresat ca ai pornit un film fara sa ai studii universitare de cinematografie?


Andy Lupu: Cum ti-am spus, eu ma consider un om de film fara carnet de student. Nu cred in diplomele din arta, dar nu sunt impotriva de a urma cursuri de arta, Doamne fereste! Dar ca sa faci o treaba buna in arta, sunt importante mult mai multe lucruri decat scoala. si in business poti sa faci masterate si doctorate in finante, dar flerul tau de a duce o afacere pana la capat este unic si nu tine de o diploma. Asa cum nimeni nu a descoperit pana acum formula imbogatirii, asa nu exista nici formula creatiei. Ce conteaza este sa ai talent, sa existe o conjunctura avantajoasa, sa fii sanatos si sa gasesti oameni care cred in tine.



Capital: Ai avut emotii in munca cu actorii care, se stie, “mananca pe paine” un regizor nepregatit sau unul slab din fire?


Andy Lupu: Am avut emotii intr-un singur moment, sa vad daca acesti actori cred in ceea ce le-am propus: in poveste, in scenariu, in ceea ce au ei de facut. Aici sunt emotiile mele, pentru ca este confruntarea intre mine, ca scriitor, si actorii care au simturile lor: cred sau nu cred in ceea ce le propui. Nu s-a pus niciodata problema daca am diploma de regizor sau nu.



Capital: Ce anume nu-ti place la cinematografia romaneasca?


Andy Lupu: Nu este un business, si de aici pornesc cele mai multe lucruri negative. Constat ca este o mare lupta pentru a pune mana pe resursele financiare de la Centrul National al Cinematografiei si prea putina preocupare pentru recuperarea banilor. Lumea se duce la CNC, ia banii si-i cheltuieste. si cateodata ies si filme, mai bune sau mai putin bune. Din pacate, in Romania nu exista scoala de producatori. Filmul este un business foarte complex, pentru ca are la baza ceva imponderabil: creatia. Nimeni nu stie de la inceput daca un film va aduce banii sau nu.



Capital: Dar “Martor fara voie” este un business?


Andy Lupu: Da, filmul meu e un business, pentru ca se adreseaza unei piete reale, care este un post TV, ce da niste bani pe acest produs si care vrea sa si-i recupereze. Pentru mine, acest serial nu este “un tun”, adica “am prins un culoar favorabil”, am gasit niste bani si nu ma intereseaza ce urmeaza! Eu vreau sa fac filme si maine, si poimaine. Eu trebuie sa respect resursele partenerul meu, Antena 1. In momentul in care tu arati respect fata de resursele partenerului de afaceri, atunci si el iti acorda respect pentru munca ta.



Capital: Ce lucruri placute speri sa ti se intample la difuzarea serialului in toamna?


Andy Lupu: In primul rand, filmul meu va schimba piata de filme pentru televiziune, pentru ca va dovedi ca se poate face ceva de calitate, cu un buget comercial viabil. Ma astept ca oamenii de televiziune sa acorde mai mult credit acestui gen de produs.
Cred ca este timpul sa ne mutam de la telenovele si sitcom la filmul serial dramatic.



Capital: Ce lucruri te sperie cu acest film?


Andy Lupu: Ma tem ca publicului sa nu-i placa, fapt care s-ar traduce intr-o audienta extrem de mica. De asta mi-e teama, pentru ca, pana la urma, creez pentru public.


Carte de vizita

• Andy Lupu s-a nascut pe 3 martie 1963 la Craiova.


• Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, promotia 1986.


• A fost ziarist la Viata Libera (Galati), sef sectie economica la Evenimentul Zilei, secretar de redactie la Capital si primul redactor-sef al ziarului Libertatea, dupa preluarea acestuia de catre Ringier.


• Timp de doi ani a studiat in SUA teatrul si filmul.


• A realizat filme documentare,
corporatiste si un scurtmetraj
de fictiune.


• A scris mai multe scenarii
pentru lungmetraje si este
autorul a doua romane,
“Killer Instinct” (1993) si
“Penetrarea” (1998).


• Este fumator de trabuc.