Acest amendament, depus după ce Edward Snowden a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, a fost susţinut de o coaliţie heteroclită de la parlamentari conservatori membri ai mişcării Tea Party la democraţii cei mai de stânga. El a fost respins cu 217 voturi împotrivă şi 205 pentru.

Fostul consultant Edward Snowden a dezvăluit la începutul lunii iunie că NSA colectează în numele luptei împotriva terorismului metadatele /numărul apelat, durata apelului/ de comunicaţie a milioane de americani cu autorizaţia unei instanţe secrete, aminteşte AFP.

Textul respins miercuri a fost depus de un tânăr ales republican de Michigan /nord/, Justin Amash. ‘Guvernul colectează datele telefonice, de care nimeni nu se îndoieşte, ale tuturor americanilor din Statele Unite’, a afirmat el în timpul discuţiilor tensionate, cu puţin timp înaintea votului.

Scopul textului, a argumentat el, este să se asigure că supravegherea nu se aplică decât americanilor ce fac obiectul unei anchete specifice.

Democratul Jim Moran, care a votat în favoarea amendamentului Amash, a considerat pe Twitter că el ‘nu este perfect, dar arată clar că NSA trebuie reformată pentru a proteja intimitatea americanilor’.

Acest amendament a fost inclus într-un vast proiect de lege asupra bugetului Departamentului Apărării, în prezent în studiu în Cameră.

SURSA: Agerpres