Anunțul făcut de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen vine la o săptămână după ce preşedintele american Joe Biden a prezentat un plan de investiţii în infrastructură finanţat, în principal, prin majorarea impozitelor pe companii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Mai exact, potrivit acestuia se lucrează intens pentru un acord comun cu privire e la o rată minimă de impozitare a companiilor.

„Lucrăm împreună cu ţările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen, într-un discurs susţinut la Chicago Council on Global Affairs.

Totodată, Yellen a mai subliniat faptul că este important să fie eliminate „presiunile pe concurenţa în domeniul fiscalităţii”şi să ne asigurăm că guvernele „au sisteme de taxare stabile, care strâng suficiente venituri pentru a putea investi în bunuri publice esenţiale şi a răspunde la criză, dar şi că toţi cetăţenii împart în mod corect povara finanţării guvernului”.

Este nevoie de un proiect comun

De cealaltă parte, un oficial de la Trezoreria SUA, a făcut și el o serie de declarații în acest context. Mai exact, acesta a declarat jurnaliștilor că este important ca marile economii ale lumii să fie implicate în acest proiect al unui impozit minim global pentru ca acesta să fie eficient.

În același timp, Oficialul a adăugat că SUA îşi vor folosi propria legislaţie fiscală pentru a împiedica firmele să îşi transfere profiturile sau sediul fiscal în ţările considerate paradisuri fiscale şi vor încuraja şi alte mari economii ale lumii să facă la fel.

Planul a pornit de la Joe biden, care consideră că un impozit minim global pe profitul companiilor este o componentă-cheie. Totodată, planul liderului american mai vizează investiţii în infrastructură în valoare de 2.250 miliarde de dolari.

Acesta a fost dezvăluit în urmă cu o săptămână și are la bază majorarea impozitului pe profit pentru companiile americane de la 21% până la 28%, după ce fostul preşedinte Donald Trump l-a redus de la 35% la 21%.

De menționat este faptul că, potrivit experiților, fără un impozit minim global, SUA ar fi într-o poziţie dezavantajoasă faţă de numeroase alte mari economii ale lumii care oferă un nivel de impozitare mai mic. Totodată, acesta este şi motivul pentru care Statele Unite vor să demareze negocierile pentru un acord în rândul marilor economii ale lumii.