America se confruntă cu o amenințare fără precedent. Șeful Departamentului de Securitate Internă din SUA, Alejandro Mayorkas, omul care îi raportează direct președintelui Joe Biden tot ce se întâmplă, susține că terorismul intern ar putea fi cea mai mare amenințare pentru una dintre cele mai mari puteri ale lumii.

În acest context, Mayorkas, primul hispanic născut în străinătate care ocupă această funcție de importanță strategică în „intelligence-ul” american a promis că va combate terorismul intern din întreaga țară.

Totodată, el a mai subliniat faptul că lucrează cu „celeritate” pentru a pune capăt politicii „Protocoalele de protecţie a migranţilor” (MPP), inițiată de Donald Trump, care a făcut ca peste 65.000 de solicitanţi de azil să fie întorşi în Mexic în aşteptarea audierilor instanţei de imigrare din SUA.

America trece prin momente tensionate

Alejandro Mayorkas a preluat funcţia de secretar adjunct al Departamentului pentru Securitate Internă sub preşedintele Barack Obama.

De asemenea, el a fost ridicat în rang de Joe Biden imediat după violenţele din 6 ianuarie de la Capitoliu, în care au fost implicaţi și susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump. Violențele de la începutul anului s-au soldat atât cu morți, răniți, dar și cu arestări în masă, lucru pe care noul șef al departamentului de securitate internă a SUA nu-l mai dorește să se întâmple vreodată.

În acest context, el s-a declarat „profund bulversat” de cele petrecute la Washington însă a promis tuturor, într-un interviu acordat CNN, că îşi va „dubla eforturile pentru a combate ura şi ameninţarea terorismului intern, una dintre cele mai mari ameninţări care planează în prezent asupra SUA”.

El a fost întrebat și despre atacurile recente atribuite unor grupuri chineze şi ruse de hackeri împotriva sistemelor informatice ale guvernului american.

Alejandro Majorkas a spus că noua administraţie lucrează cu Congresul pentru a vedea ce finanţare suplimentară ar putea fi asigurată pentru a spori securitatea infrastructurilor federale şi a sistemelor de informaţii în toată America.

Totodată, în acest sens, el a invocat şi parteneriatele public-private.