Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020 au verificat, în perioada 13 – 19 iulie, 221 de unităţi amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Au fost verificate 76 de restaurante, 5 pizzerii, 28 de unităţi tip fast – food, 5 braserii, 15 unităţi de tip bufet, 3 unităţi tip bistro, 18 baruri, 2 snack baruri, 37 de magazine alimentare, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 cofetării/patiserii, 6 rulote, 1 pensiune, 1 unitate produse congelate şi 2 tonete.

„Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 44 de unităţi, respectiv: 15 restaurante, 9 unităţi tip fast – food, 4 unităţi tip bufet, 2 magazine alimentare, 3 baruri, 1 pizzerie, 2 rulote, 1 braserie şi 4 laboratoare cofetărie/patiserie, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 366.000 de lei. Totodată, au fost emise 2 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate de tip fast food şi un restaurant. Principalele neconformităţi identificate în timpul acţiunilor de control oficial realizate de către echipele desemnate, au vizat: nerespectarea condiţiilor de igienă a spaţiilor şi ustensilelor de lucru (spaţii frigorifice neigienizate, pereţi şi paviment neigienizat), depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea produselor alimentare de origine animală fără respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, funcţionarea activităţilor în domeniul alimentar în spaţii neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în comunicatul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pentru o perioadă de 42 de zile, în intervalul 13 iulie – 23 august 2020, preşedintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, a dispus constituirea Comandamentului Sezon Estival 2020, structură cu caracter temporar, format din personal al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa şi din personal delegat din cadrul altor Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene.

Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităţilor specifice, la protejarea sănătăţii publice şi implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul românesc, precizează sursa citată.

De asemenea ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.