Construcția conductei Nord Stream 2 prin Marea Baltică a fost întâmpinată, încă de acum mult timp, de proteste în Polonia.

În prezent, autoritatea poloneză pentru concurență cere mai mult de 6 miliarde de euro de la compania energetică rusească Gazprom.

30 de zile pentru rezilierea acordurilor de finanțare

Gazprom ar trebui să plătească o amendă record de 29 de miliarde de zloți (echivalentul a aproximativ 6,45 miliarde de euro), a anunțat miercuri autoritatea poloneză pentru concurență și protecția consumatorilor (Uokik).

Potrivit agenției de știri Bloomberg, Gazprom și partenerii săi au avut la dispoziție 30 de zile pentru a rezilia acordurile de finanțare și „a restabili concurența”. Amenda înseamnă 10% din cifra de afaceri anuală a companiei, sancțiunea maximă permisă.

Alte cinci companii implicate în construcția gazoductului sunt așteptate, de asemenea, să plătească 52 de milioane de euro, printre care și companiile germane Uniper și Wintershall.

Nord Stream 2 urmează să livreze gaz din Siberia direct în Germania. Cea mai mare parte a conductei a fost deja instalată. Construcția gazoductului de 1230 de kilometri este în prezent în așteptare, deoarece Statele Unite ale Americii au amenințat cu sancțiuni împotriva companiilor implicate, scrie FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG.

Polonia s-a opus de la început

Prin tradiție o țară de tranzit pentru gazul rusesc, Polonia a fost de la început împotriva noii conducte.

Tentativa de asasinat prin otrăvire a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi a stârnit recent discuții suplimentare în ceea ce privește conducta.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că otrăvirea criticului Kremlinului nu poate fi percepută separat de proiectul gazoductului.

Trebuie precizat că Germania este pregătită să cheltuie 1 miliard de euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a scăpa de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2.

Berlinul a fost principalul susţinător european al acestei noi surse directe de gaze ruseşti trecând pe sub Marea Baltică.

SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.