Capital: Domnule ambasador, cum se simte de la Washington pulsul relatiilor romano-americane?
Sorin Ducaru: El reflecta realitatea unei relatii care intra intr-un raport calitativ cu totul nou, acela de aliat al SUA in cadrul NATO, statut nu doar generat de invitatia obtinuta la Praga, dar si confirmat prin votul unanim al Senatului SUA, in 8 mai a.c. Peste aceasta calitate a relatiei de alianta as suprapune calitatea deosebita a relatiei politice bilaterale, care a fost confirmata prin contactele, la nivelul cel mai inalt, care au avut loc in ultimii ani. Acestea au culminat cu vizita presedintelui SUA, George W. Bush, in Romania, nu intr-un moment oarecare, ci imediat dupa invitatia de aderare la NATO adresata Romaniei, si nu cu un mesaj oarecare, ci cu un mesaj de respect pentru caracterul, curajul si calitatile morale ale poporului roman, pentru realizarile recente din Romania si contributiile la securitatea regionala si internationala. Nu este cu totul intamplator ca Romania se afla printre cele 14-15 tari vizitate de presedintele Bush in timpul celor doi ani si jumatate care s-au scurs de la inceputul mandatului sau.
Capital: Domnule ambasador, care au fost, in ultimul an, cele mai semnificative manifestari si actiuni initiate sau gazduite de Ambasada Romaniei la Washington si care au contribuit la progresul relatiilor bilaterale?
Sorin Ducaru: Dincolo de agenda manifestarilor politice, la nivelul relatiilor bilaterale, as mai semnala o serie de alte evenimente organizate si actiuni care definesc agenda noastra curenta de lucru: gazduirea de catre ambasada, in calitate de principal coordonator, a mai multor reuniuni ale Grupului statelor invitate sa adere la NATO; organizarea vizitei in Romania a senatoarei democrate Mary Landrieu si a senatorului republican Larry Craig; desfasurarea unui set de actiuni culturale care ne-au facut sa fim prezenti pe prima pagina a suplimentului de weekend al cotidianului „The Washington Post”; prezentarea unei donatii din partea tarii noastre, in cadrul unei actiuni organizate de ambasada in sprijinul Muzeului Razboiului Rece; coordonarea unei agende comune de actiuni impreuna cu consulatele generale si onorifice, organizarea impreuna cu USTDA, a unor seminarii de prezentare a oportunitatilor de investitii in Romania si a mai multor misiuni economice romanesti in SUA, sprijinirea vizitelor in SUA ale unor camere de comert si industrie judetene, cu participarea reprezentantilor unor companii romanesti si consilii municipale; sustinerea unei serii de conferinte la Harvard, Chicago si Bloomington (Indiana) despre contributiile Romaniei in domeniul securitatii internationale. As vrea sa subliniez in acest context rolul si calitatea deosebita a echipelor consulatelor generale romanesti si ale consulilor onorifici ai Romaniei din SUA.
Capital: Ce include agenda dumneavoastra pentru lunile urmatoare?
Sorin Ducaru: Avem in vedere pregatirea unei conferinte care sa scoata in evidenta experienta pozitiva a Romaniei, cu relevanta regionala, in gestionarea problemei traficului de fiinte umane; organizarea, pe perioada vacantei de vara, a vizitelor in Romania ale unor senatori si membri ai Camerei Reprezentantilor; organizarea unei mese rotunde privind securitatea in zona Marii Negre, cu participarea unor formatori de opinie si experti din mediile academice americane (think tank-uri); precum si pregatirea importantei misiuni economice a adjunctului ministrului american al comertului, Samuel Bodman, in Romania. Doresc sa evidentiez ca, in acest moment, acordam cea mai mare atentie celor doua evenimente politice de varf aflate pe agenda bilaterala, ale caror durate exacte si agende vor fi definitivate in viitorul apropiat. Este vorba de proiectul vizitei in SUA a domnului presedinte Ion Iliescu, drept raspuns la vizita din toamna anului trecut a presedintelui George W. Bush la Bucuresti si, respectiv, de cea a domnului prim-ministru Adrian Nastase, vizita care, alaturi de componenta ONU, va avea si o importanta componenta bilaterala.