România a avut în primul semestru al şaselea mare deficit comercial din Uniunea Europeană, de 4,4 miliarde de euro, în contextul unei scăderi a importurilor de 36%, a treia ca mărime din blocul comunitar, şi al unui declin al exporturilor de 20%, potrivit datelor Eurostat.

În perioada ianuarie – iunie 2009, exporturile României, intra şi extra UE, au scăzut cu 20% faţă de perioada similară de anul trecut, la 13,6 miliarde de euro. Declinul exporturilor s-a situat la 20% şi pentru Spania şi Cipru, iar scăderi mai mici au fost înregistrate doar în Luxembourg (-12%), Grecia (-17%) şi Danemarca (-18%).

Singurul stat care a înregistrat în primele şase luni un avans al exporturilor a fost Irlanda, de 1%.

Importurile României au scăzut în primele şase luni cu 36%, la 17,9 miliarde de euro. Declinul importurilor s-a situat la 36% şi în cazul Estoniei, iar scăderi mai mari au fost raportate doar de Letonia (39%) şi Lituania (-44%).

Comerţul României cu statele din afara Uniunii Europene, deficitul a fost în primul semestru de 200 milioane euro, egal cu cel din intervalul similar de anul trecut.

Totuşi, exporturile României spre ţări din afara blocului comunitar au crescut cu 3%, la 600 milioane euro, iar importurile din aceste state au avansat cu 9,4%, 900 milioane euro.

Referitor la comerţul total al statelor membre al UE, cele mai mari surplusuri s-au înregistrat în primul semestru în Germania (59,4 miliarde de euro), Irlanda (19,4 miliarde de euro) şi Olanda (17,5 miliarde de euro).

La polul opus, cele mai mari deficite comerciale au fost raportate de Marea Britanie (46,4 miliarde euro), Franţa (28,8 miliarde euro), Spania (23,9 miliarde de euro), Grecia (14,5 miliarde euro) şi Portugalia (8,4 miliarde euro).

Datele Eurostat sunt neajustate la factorii sezonieri.

În ceea ce priveşte zona euro, balanţa comercială cu restul lumii a avut un surplus de 12,6 miliarde de euro în iulie, comparativ cu un deficit de 3,5 miliarde euro în luna similară din 2008. Exporturile au crescut în iulie cu 4,1% faţă de aceeaşi lună din 2008, iar importurile au scăzut cu 0,3%, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri.

Zona euro a înregistrat în luna iunie un surplus comercial de 5,4 miliarde de euro, faţă de un deficit de 0,8 miliarde de euro în perioada similară de anul trecut.

SURSA: Mediafax