Mihaela Bilic a vorbit despre alimentele vegetale care pot înlocui carnea, brânza sau ouăle în Postul Paștelui. Un subiect abordat de nutriționst a fost soia, care nu este însă atât de sănătoasă pe cât credeam noi.

Totodată, ea a vorbit și despre motivul pentru carea copiilor nu le plac legumele. Se pare că acestea nu sunt nici sățioase și nici nu ne ajută să ne potolim foamea.

„Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instictul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate”, a spus Mihaela Bilic la Digi24.

Ea a mai adăugat că în perioada postului apar ceste proteine vegetale, iar unul dintre acestea este soia pe care din ce în ce mai mulți producători din industria alimentară o folosesc.

„Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia… Știm că din soia se face tot.

Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.

Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal.”, a mai adăugat nutriționistul.

Soia poate produce dezechilibre hormonale

Totodată, Mihaela Bilic a vorbit și despre pericolul la care ne expunem atunci când consumăm soia. Potrivit nutriționistului, consumul de soia produce dezechilibre hormonale grave, din cauza conținutului pe care îl are. Este un real pericol și pentru sistemul endocrin.

În acest context, Mihaela Bilic recomandă consumul unor alimente care conțin proteine vegetale, consumate cu cereale. Ele țin de foame și sunt foarte ușor de combinat. Un exemplu este fasolea bătută pe pâine, pastele cu mazăre, sau fasolea boabe.

„Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap. Atenție mare! Aceste proteine vegetale sunt de calitatea a doua

Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete. Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.

Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv”, a mai adăugat nutriționistul Mihaela Bilic.