Anunțul președintelui Iohannis vine după ce România a înregistrat miercuri mai puțin de 5.000 de infectări cu noul coronavirus. Totuși, se pare că acest număr reflectă, de fapt, numărul testărilor făcute în ultimele ore, deci este foarte posibil ca acest număr să nu fie unul real.

În acest context, Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că toate consecințele acestei testări scăzute se vor putea vedea în maximum 10 zile. El susține că înainte de sărbători mai multe persoane vor fi internate în spitale, iar secțiile de la ATI vor ajunge în colaps.

”Ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână când s-a testat extrem de puțin și consecința a fost legată de un număr mic de cazuri care au fost identificate, nu că ele nu există, s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare peste o săptămână, peste 10 zile, și să vedem foarte multe persoane internate în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, care vor fi depășite, sau foarte multe decese.

Ceea se ve va întâmpla la jumătatea sau spre jumătatea lunii decembrie, apropo de ce măsuri ar putea fi luate, vor fi legate de lipsa de organizare și lipsa de seriozitate în ceea ce privește anchetele epidemiologice și procedurile care trebuiau respectate în această perioadă”, spune medicul Alexandru Rafila.

Numărul ar putea fi de 15 ori mai mare

În același timp, Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj susține că este posibil ca numărul real al cazurilor de infectare să fie de 15 ori mai mare decât cel făcut public.

”Este greu se spus câte cazuri avem cu exactitate. Dar un lucru este cert: numărul real este mult mai ridicat decât ceea ce raportează Grupul de Comunicare Strategică. Totul pornește de la faptul că se testează puțin, iar din acest motiv cifrele sunt plafonate. Am văzut că ministrul anunță că se pot face 50.000 de teste într-o singură zi. Nu pot să nu mă intreb de ce nu se fac atunci cele 50.000 de teste.

Cred că numărul real este de 10 sau chiar de 15 ori mai mare. Ce vedem noi e abia partea de suprafață a aisbergului”, spune profesorul.

Iohannis crede în scăderea cazurilor

De cealaltă parte, președintele României, Klaus Iohannis, este încrezător în rezultate și a declarat că scăderea numărului de cazuri de coronavirus nu este doar o ”înșurubare la date, ci o realitate din Europa”.

”Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul persoanelor nou infectate a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că, poate în perioada sărbătorilor, s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară.

Dați-mi voie să vă spun, pentru că și aici sunt tot felul de interpreți politici, această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, dar și alții.

Această scădere nu este o întâmplare, nu este o înșurubare la date, ci este o realitate din Europa. Din fericire, facem parte dintre țările care constată o reducere.

Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschise piețele” a declarat Klaus Iohannis.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepeliță