Aveți sau ați avut probleme cu amenzile? Toți cei care au primit sau au de achitat bani pentru diferite contravenții trebuie să aibă în vedere un aspect care a fost trecut până acum cu vederea. Mai exact, la începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege privind achitarea amenzilor contravenționale care trebuia urmată și de norme de aplicare. Deși a trecut o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a preverilor legale, normele lipsesc cu desăvârșire. În aceste condiții, se ridică întrebarea dacă nu cumva sumele sunt încasate ilegal de către stat 

În 2018, a fost adoptată legea 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Potrivit acesteia, se majorează la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut. Totodată, se precede instituirea unui cont unic în care se fac plățile către Trezorerie în contul amenzilor (față de plata la unități ale administrației locale). Legea nouă impune introducerea unui titlul de creanță electronic care preia informațiile din procesul verbal de contravenție (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel național încasarea amenzilor de la contravenienți. Potrivit Digi24,  legea a intrat în vigoare în luna august a anului trecut, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar primele 17 articole ale acesteia se aplică de la 1 ianuarie 2019. Marea problemă intervine când vine vorba de normele de aplicare. „Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018”, spune legea 203 la articolul 23. Normele ar trebui să lămurească: forma procesului verbal de contravenție, structura seriei de evidență a procesului verbal de contravenție, informațiile ce sunt parte a „situației PVC” care se trec în titlul de creanță electronică, procedura de prelucrare și transmitere a titlurilor de creanță electronică, inclusiv termenele aferente, modalitățile de plată privind încasarea amenzilor contravenționale. 
Avocații au confirmat, pentru Digi 24, lipsa normelor de aplicare. În consecință, ei sunt de părere că românii nu mai sunt obligați să mai plătească amenzile încasate. „Părerea mea este că nu aplicarea amenzilor în sine este ilegală, ci, din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt obligați să plătească amenzile. De fapt încasarea amenzilor este nereglementată și aceasta o face și nelegală”, a susținut Adrian Cuculis de la firma de avocatură „Cuculis și Asociații”. El a explicat că încasarea amenzilor contravenționale se zice că se face prin modalitățile stabilite prin norme. “Nu am norme, legea nu ar trebui să fie aplicabilă”, a punctat avocatul. În opinia sa, nu pot fi folosite vechile prevederi, pentru că noua lege anulează efectele vechii legi. „Încasarea de-a brambura poate avea drept consecință nulitatea relativă a încasării sumelor respective. Adică cineva se poate supăra și spune „vreau să văd normele de aplicare, unde se duc banii, cum plătesc, etc și încasarea devine ilegală”. Avocatul a susținut că absența normelor poate fi invocată în instanțele de judecată.