Preşedintele chinez Xi Jinping îndeamnă cetăţenii să reducă risipa alimentară iar cazurile de malnutriţie se vor dubla în întreaga lume, ca efect al pandemiei, conform agerpres.ro

De ce este China îngrijorată

Îndemnurile guvernului chinez vin în urma unor materiale video publicate pe reţelele de socializare în care arată faptul că unii chinezi din clasele avute fac risipă de mâncare.

Economisirea dusă la extrem urmează îndemnul preşedintelui Xi Jinping care le cere cetăţenilor să nu mai facă risipă de alimente. Sunt multe motive din cauza cărora China este îngrijorată de lipsa alimentelor: inundaţii, secete, tensiuni cu exportatorii, precum SUA sau Australia, dar şi sacrificarea milioanelor de porci în urma gripei porcine.

Îngrijorările privind lipsa alimentelor se ridică la nivel global. Studiile arată că în urma pandemiei, cazurile de malnutriţie se vor dubla şi 12.000 de oameni ar putea muri de foame, în fiecare zi, până la sfârşitul anului.

Disputele dintre China și India nu se opresc

Guvernul Chinei a transmis un mesaj deloc subtil Indiei joi (10 septembrie), când a anunțat că instruieşte militari pentru operațiuni pe terenuri de mare altitudine. Anunțul, făcut într-un reportaj al televiziunii de stat CCTV, apare în plină creştere a tensiunii între țările aflate în conflictul care persistă de la sfârşitul anilor ’40 cu privire la granița din regiunea Himalaya, mai cunoscută sub numele indian Ladakh.

Terenul aflat în dispută are exact caracteristicile menționate de CCTV, altitudini de peste 4.000 de metri – ceea ce îngreunează operațiunile militare, ca urmare a inaccesibilității și a lipsei de antrenament a soldaților.

Potrivit postului TV, o brigadă de operațiuni speciale de la Comandamentul din Tibet și o brigadă de aviație au participat recent la primele antrenamente de sărituri cu parașuta pe terenuri la această altitudine, dar fără a dezvălui data.

300 de soldați au fost implicați într-o primă fază, care va fi extinsă la alți 1.000 de soldați. În afară de aceasta, canalele oficiale ale forțelor armate au arătat prezența unui avion de transport Y-20 și a cel puțin trei bombardiere H-6 la o bază din regiunea Tibet, care are condiții asemănătoare cu cele de la graniţa disputată.