Vortexul polar a rezistat eroic factorilor care l-au afectat în ultima perioadă, respectiv valurile de presiune și temperatură. Însă, în prezent vortexul este slăbit, iar acest lucru se va reflecta asupra vremii din această iarnă, scrie severe-weather.eu.

“Vortextul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, susțin specialiștii Severe Weather.

Valul de încălzire nu va mai fi atât de persistent pentru a putea afecta vortexul polar, astfel că acesta va deveni mai rece și mai puternic.

În ceea ce privește temperatura din mijlocul vortexului polar, aceasta va ajunge până la minus 90 de grade, fiind aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

Când vine frigul

Potrivit specialiștilor Severe Weather, efectele modificărilor de temperatură din interiorul vortexului polar se vor resimți în aproximativ 10 zile.

Influențată de dinamica acestor curenți polari, vremea va fi blândă în Europa de la mijlocul până la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru poate înseamna un Crăciun fără zăpadă în unele țări din Europa.