Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au încălcat duminică un armistiţiu cu forţele guvernamentale, omorând un soldat şi rănind un altul, a anunţat armata ucraineană, relatează Reuters.

Forţele rebele au deschis focul cu un lansator de grenade asupra trupelor în zona Krasnohorivka, în regiunea Doneţk, şi cu arme mici lângă satul Prychepylivka, în zona Luhansk, potrivit unui comunicat al armatei.

Oficiali ai rebelilor nu au fost disponibili deocamdată pentru declaraţii.

Armata ucraineană a declarat că atacul indică faptul că forţele pro-ruse doresc să întrerupă un acord convenit de cele două părţi şi negociatori OSCE pentru o încetare completă a focului din 27 iulie.

Conflictul dintre trupele ucrainene şi rebelii susţinuţi de Rusia s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014. Luptele au încetat printr-un armistiţiu convenit în capitala Belarusului Minsk, în 2015, dar în ciocnirile care au loc sporadic sunt încă ucişi în mod constant civili, soldaţi ucraineni şi separatişti.

Acord de cooperare tehnico-militar semnat între România și Ucraina

În acest context menționăm că, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut sâmbătă o întrevedere cu omologul din Ucraina, Andrii Taran, în cadrul căreia au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare şi au abordat teme privind evoluţiile recente ale situaţiei de securitate regională, la stadiul şi perspectivele relaţiilor de cooperare româno-ucrainene în domeniul apărării.

“Acordul va contribui la întărirea cooperării bilaterale prin crearea cadrului legal necesar instituţiilor şi agenţilor economici din cele două ţări pentru dezvoltarea de proiecte comune în domenii cum ar fi achiziţia, reparaţia şi modernizarea de armament şi de tehnică militară, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul tehnico-militar şi schimbul de informaţii şi de experienţă în standardizarea, codificarea şi controlul calităţii tehnicii militare”, se menţionează într-un comunicat al MApN transmis, sâmbătă, Agerpres.

Ministrul Ciucă a asigurat partea ucraineană de sprijinul României în procesul de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului NATO – Ucraina şi în domeniul învăţământului militar.