Guvernul american a emis pentru prima dată miercuri, 27 ianuarie, un buletin de alertă antiteroristă consacrat ameninţărilor reprezentate de extremiştii care se opun preşedinţiei lui Joe Biden. În acelaşi moment autorităţile judiciare anunţau inculparea unui partizan al lui Donald Trump după descoperirea la sediul firmei sale a cinci bombe artizanale pe care intenţiona să le folosească împotriva democraţilor, potrivit actului de acuzare.

Sunt amenințări peste tot în SUA

Ministerul securităţii interne a dat totuşi asigurări că buletinul de alertă nu este motivat de informaţii privind un complot credibil specific. Prezintă mai general o stare de climat de ameninţări sporite prezent peste tot în Statele Unite şi susceptibilă să dureze mai multe săptămâni.Unele informaţii sugerează că extremişti violenţi având obiecţii la exercitarea autorităţii guvernamentale şi tranziţiei prezidenţiale, ca şi alte nemulţumiri alimentate de
relatări mincinoase, ar putea continua să se mobilizeze şi să incite la comiterea de violenţe, relatează LE FIGARO.

Acest imens minister, creat după atentatele din 11 septembrie 2001, publică de regulă acest tip de avertizări, dar ele sunt de obicei legate de ameninţări de origine externă, în special jihadiste. Este prima dată când un buletin de alertă antiteroristă se referă la o ameninţare internă, a precizat unul din purtătorii săi de cuvânt. Această schimbare reflectă discursul lui Joe Biden, care, cu ocazia învestiri sale pe 20 ianuarie, a jurat să învingă supremația albă şi
terorismul intern.

„Sunt fericit să vad că ministerul recunoaşte pe deplin ameninţarea prezentată de extrema dreaptă violentă, în vreme ce ea a fost încurajată în ultimii patru ani a salutat alesul democrat Bennie Thompson, care conduce Comisia de Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor.”, a declarat Biden.  Fostul preşedinte republican Donald Trump a fost acuzat regulat că dă dovadă de complezenţă faţă de dreapta radicală, unii membri ai căreia erau în prima linie la asaltul lansat de partizanii săi asupra Capitoliului pe 6 ianuarie.

Alertă SUA! 5 bombe la un garajist din California

Buletinul publicat miercuri şi care este valabil până pe 30 aprilie se fereşte să utilizeze etichete politice. El arată totuşi că extremişti animaţi de diferite motivaţii şi în special de „mânia lor faţă de restricţiile legate de Covid-19 şi de rezultatele alegerilor” prezidenţiale, complotau încă din 2020 şi uneori au atacat clădiri oficiale. Unii „ar putea fi însufleţiţi de intrarea în Capitoliu„, adaugă el. Ministerul se declară hotărât să protejeze „infrastructurile critice” şi populaţiile care ar putea fi ţintite din cauza religiei, rasei, originii, identităţii sau opiniei politice”.

Luni, Pentagonul anunţase deja că mii de soldaţi din Garda Naţională desfăşuraţi pentru depunerea jurământului de către Joe Biden vor rămâne până în martie la Washington, în urma unor noi ameninţări. În paralel, autorităţile judiciare au folosit mijloace majore pentru a-i găsi pe autorii atacului asupra sediului Congresului. Peste 150 de persoane au fost deja inculpate de justiţia federală, din care trei membri ai unei miliţii de extrema dreaptă urmăriţi pentru „conspiraţie şi revoltă”.

Garajistul era un susținător al lui Trump

Într-un dosar distinct, Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri inculparea lui Ian Benjamin Rogers, un garajist californian de 43 de ani cu legături cu o miliţie de extrema dreaptă. La percheziţia de la compania sa, agenţii au descoperit cinci bombe artizanale, material pentru a fabrica mai multe şi vreo 50 de arme, a anunţat procurorul David Anderson. Potrivit unui raport de anchetă, mesaje lăsate pe telefon arată că el a fost convins de afirmaţiile de fraudă electorală agitate – fără dovezi – de Donald Trump pentru a refuza să-şi recunoască înfrângerea.

Aceste mesaje arată „intenţia lui de a-i ataca pe democraţi şi locuri asociate cu democraţii pentru a încerca să-l menţină pe Donald Trump la putere”, se poate citi în acest document. Printre ţintele avute în vedere: biroul guvernatorului democrat de California, Gavin Newson, sau sediile Twitter şi Facebook, care l-au interzis pe fostul preşedinte de pe reţelele lor. La mii de kilometri distanţă, un membru înarmat al unei miliţii, Ty Garbin, a pledat vinovat miercuri pentru faptul că a complotat anul trecut pentru răpirea guvernatoarei de Michigan, Gretchen Whitmer, foarte criticată de dreapta radicală pentru măsurile ei de izolare anti-pandemie, potrivit LE FIGARO.