Franţa a raportat luni un bilanţ de 551 de decese asociate COVID-19 în precedentele 24 de ore, un record negru pentru al doilea val al epidemiei, a anunţat directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon, transmite AFP.

Zeci de mii de decese în Franța

Numărul total al deceselor de la debutul epidemiei a ajuns la 40.987. ‘Vârful epidemiei este în faţa noastră, al doilea val încă înaintează’, a atenţionat Salomon, remarcând totuşi ‘o avansare mai lentă’ a epidemiei ‘peste tot unde au fost aplicate măsuri de frânare precoce, în special restricţii de deplasare’.

Cele mai multe decese (613) contabilizate în spitale într-un interval de 24 de ore în primul val epidemic au fost raportate la data de 6 aprilie. Directorul general a mai anunţat că, de la debutul epidemiei în Franţa, au fost depistate 1.807.479 de cazuri de infectare cu coronavirus. În prezent, numărul bolnavilor spitalizaţi cu COVID-19 este de 31.125, dintre care 4.690 se află în secţii de terapie intensivă, cu 163 mai mulţi decât cu o zi în urmă.

Restricții drastice la Paris

Conform unui anunț făcut de poliția franceză în data de 5 noiembrie, Parisul va interzice serviciile de livrare a preparatelor culinare şi pe cele de vânzare la pachet a acestora între orele 22:00 şi 06:00 începând din data de 6 noiembrie.

Preşedintele Emmanuel Macron a impus luna trecută un nou lockdown, magazinele neesenţiale – precum cele care nu vând alimente de bază şi medicamente – fiind nevoite să-şi închidă activitatea. De asemenea, oamenii trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere atunci când ies pe stradă. Însă după o săptămână de la introducerea acestor restricţii, Franţa înregistrează zilnic peste 40.000 de noi cazuri de COVID-19, iar peste 4.000 de pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă.

Restaurantele, închise în virtutea lockdownului, au putut vinde produse la pachet şi au făcut livrări, dar prefectura poliţiei din Paris a explicat că în cursul nopţii se adună numeroşi clienţi şi curieri, în pofida recomandării de respectare a distanţării fizice.

„Atunci când există oameni care nu respectă regulile jocului, expunând riscului sănătatea unui număr mare de persoane, trebuie să pui în practică noi restricţii”, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo, pentru BFM TV.