Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cel mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost externat din spitalul din Berlin unde a fost tratat după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor intern în Siberia luna trecută, iar apoi a fost transferat cu avionul la Berlin în timp ce se afla încă în comă, relatează Reuters şi DPA.

Clinica Charite, unde a fost internat Navalnîi, a transmis miercuri: „Starea pacientului s-a îmbunătăţit suficient încât tratamentul medical de urgenţă să poată să înceteze.”

„Medicii curanţi cred că recuperarea sa completă este posibilă”

Totuşi, medicii atrag atenţia că otrăvirea ar putea avea efecte pe termen lung.

„Pe baza progresului şi a stării actuale a pacientului, medicii curanţi cred că recuperarea sa completă este posibilă. Cu toate acestea, este încă prematur să se evalueze efectele potenţiale pe termen lung ale otrăvirii sale grave”, se menţionează în comunicatul clinicii germane.

Berlinul a afirmat că teste efectuate în Germania, în Franţa şi în Suedia au stabilit că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, iar Occidentul a cerut explicaţii Rusiei.

Moscova susţine că încă nu a văzut probe ale vreunui delict în cazul îmbolnăvirii lui Navalnîi şi a refuzat să deschidă o anchetă până în prezent, declanşând doar o investigaţie preliminară. Kremlinul neagă orice implicare, transmite Agerpres.

„Decizia de a face publice detaliile stării de sănătate ale domnului Navalnîi a fost luată după consultarea cu pacientul şi soţia sa”, a indicat Clinica Charite.

UE trebuie să solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE de la Bruxelles, necesitatea ca Uniunea Europeană să solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului Navalnîi, menţionând necesitatea examinării posibilităţii de a adopta eventuale măsuri restrictive.

Bogdan Aurescu s-a referit la relaţiile UE-Rusia, la cazul Navalnîi, evidenţiind „necesitatea ca UE să solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului şi să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice”, menţionează MAE. De asemenea, ministrul Aurescu s-a alăturat celorlalţi miniştri care au arătat că este util ca UE să adopte o poziţie activă cu privire la acest subiect şi să examineze posibilitatea de a adopta eventuale măsuri restrictive, dacă va fi necesar.