Veşti foarte bune pentru ţările din regiunea în care activează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD a realizat investiţii record în anul care tocmai s-a încheiat.

BERD, un ajutor pentru economiile îngenuncheate de COVID-19

Suma totală a crescut cu 10% comparativ cu 2019, precizează instituţia, care a dorit să sprijine economiile, dar şi sectorul privat din ţările puternic afectate de criza COVID.

BERD şi-a majorat investiţiile anul trecut până la un nivel record de 11 miliarde de euro. De aceste ajutor au beneficiat economiile din regiunea în care activează instituţia, pentru a face faţă efectelor pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

În raportul său anual, BERD a precizat că a investit o sumă record de 11 miliarde de euro în 411 de proiecte. Asta reprezintă o creştere cu 10% comparativ cu 2019, când a investit 10,1 miliarde euro pentru a finanţa 452 de proiecte.

Turcia, principalul beneficiar de finanţare de la BERD

În 2020, Turcia a devansat Egiptul devenind cel mai mare beneficiar de finanţare de la BERD. Turcia a primit investiţii de 1,68 miliarde de euro de la BERD, din care peste jumătate au mers spre băncile turceşti.

Pe lângă propriile sale investiţii, BERD a mobilizat în mod direct 1,2 miliarde euro de la alţi investitori în anul 2020. Banca de dezvoltare a continuat să îşi concentreze sprijinul pe sectorul privat, care a primit 72% din investiţiile totale făcute de instituţie anul trecut.

Odile Renaud-Basso, preşedintele instituţiei: „Investiţiile noastre au fost semnificativ mai mari decât în anul precedent şi de asemenea am oferit sprijin pentru a ajuta sectorul privat să treacă prin criză.”

Banca europeană este un investitor major şi în România

BERD a informat că în 2020 a înregistrat un profit de 100 milioane de euro, în scădere faţă de profitul net de 1,4 miliarde euro în 2019. Instituţia financiară internaţională urmează să dea publicităţii peste câteva săptămâni rezultatele financiare complete.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În prezent, banca investeşte în 38 de economii din Europa Centrală şi de Est, Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde instituţia este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 8,8 miliarde de euro în economia ţării prin 449 de proiecte.