• Danezii au dat o grea lovitura politicii antidumping practicate de Comisia Europeana, dar si de SUA, demonstrand ca cei ce suporta costurile acesteia sunt tocmai cei in numele carora si pentru al caror bine oficialii spun ca actioneaza. Guvernul danez, in colaborare cu think tank-ul Copenhagen Economics, demonstreaza intr-un studiu, structurat pe analiza a patru categorii de produse (lenjerie de pat, somon, televizoare si ingrasaminte chimice) ca tarifarea marfurilor in cadrul procedurii antidumping este resimtita in buzunarul consumatorilor finali, care platesc anual cu zeci de milioane de euro mai mult decat ar fi facut-o daca producatorii nu ar fi fost amendati. Aceeasi analiza mai arata ca principalul beneficiar al tarifelor antidumping este bugetul Uniunii Europene, si nu producatorii de pe continent. Comisia Europeana argumenteaza ca razboiul declansat impotriva marfurilor din Asia salveaza locurile de munca ale cetatenilor statelor membre. Calculele functionarilor arata ca fiecare consumator din cadrul pietei interne unice plateste in plus 0,5 euro, dar salveaza o mie de slujbe.

• Cunoasterea limbii engleze, germane, franceze – in aceasta ordine, sau, ideal, a tuturor acestora, asigura vorbitorilor sanse maxime de adaptare pe piata europeana a muncii, precum si de integrare mai buna in societate. Jumatate dintre cetatenii Uniunii Europene vorbesc, la un nivel mediu, cel putin una dintre cele trei limbi. Locuitorii statelor mici fac chiar performanta, 99% dintre luxemburghezi, 93% dintre maltezi si 90% dintre lituanieni cunoscand cel putin o limba de circulatie europeana. La polul opus se afla ungurii, spaniolii, italienii si portughezii, cele mai lenese popoare in deprinderea altor limbi decat cea materna. Astfel, 71% din unguri si 64% din italieni, spanioli si
portughezi sunt fideli exclusiv limbii lor materne. In Romania si Bulgaria, tari in curs de aderare, cei ce cunosc una dintre cele trei limbi de circulatie europeana la un nivel mediu reprezinta 41%, respectiv 45% din populatie. Turcia, tara candidata, se lauda cu 29 de cetateni din o suta care vorbesc limbi straine.

• Cele mai “murdare” companii producatoare de energie electrica din Europa – principale vinovate de degradarea stratului de ozon si schimbarea climatului la scara globala prin emisia in exces de dioxid de carbon, se afla in Germania, Polonia, Italia, Spania si Marea Britanie. Cea dintai este campioana, cu noua asemenea unitati. In Polonia functioneaza cinci, iar in Italia, Spania si Marea Britanie cate patru. Producatorii de energie electrica sunt responsabili de aruncarea in atmosfera a 37% din emisia totala de dioxid de carbon.