Acordul vizează în special al doilea cel mai mare fond de atragere de clienţi al escrocului Bernard Madoff, Tremont Group, prin proprietarul său Oppenheimer.

Lichidatorul Irving Picard a precizat într-un comunicat că această plată a unui miliard de dolari ridică la peste 9,6 miliarde de dolari fondurile recuperate, echivalentul "a aproape 50% din cele 17,3 miliarde de dolari care au fost pierdute prin frauda (n.r. – pusă la cale de Madoff) de către clienţii care au făcut reclamaţii".

Totuşi, o mare parte din această sumă (5 miliarde de dolari) este legată de un acord încheiat cu moştenitorii unui investitor, Jeffry Picower, care a acumulat o adevărată avere graţie plasamentelor frauduloase ale lui Bernard Madoff. Acest acord face obiectul unui apel în justiţie.

Înţelegerea anunţată joi urmează să fie examinată de un judecător la 13 septembrie.

Conform plângerii pe care acest acord ar trebui să o rezolve, "Tremont Group şi entităţi legate de acesta ştiau – uneori datorită comunicaţiilor interne şi pe baza unor informaţii publice – că fondurile Bernard Madoff ar putea fi o escrocherie".

În opinia lui David Sheehan, avocatul lichidatorului, acest acord ‘transmite un mesaj clar conform căruia comunitatea financiară nu poate ignora deliberat indiciile de fraudă’.

Fondurile de atragere de clienţi au sfătuit diverse persoane să investească în fondurile Madoff.

Bernard Madoff a fost condamnat în 2009 la 150 de ani de închisoare pentru escrocheria pe care a pus-o la cale şi care a produs pagube estimate între 23 şi peste 65 de miliarde de dolari, în funcţie de luarea sau nu în considerare a dobânzilor. Schema sa piramidală, constând în folosirea banilor noilor săi clienţi pentru a-i plăti pe clienţii mai vechi, a explodat în decembrie 2008, în contextul crizei, când un număr tot mai mare de investitori au cerut să-şi retragă banii.
Sursa: Agerpres