Administrația Biden nu relaxează poziția SUA față de Iran. Joe Biden dorește să revină în acordul din 2015 legat de programul nuclear iranian, dar pune condiții prealabile.

Administrația Donald Trump a denunțat unilateral acest acord, în 2018, fapt ce a condus la o nouă tensionare maximă a relațiilor dintre cele două țări.

Administrația Biden încă nu are disponibilitatea dialogului

Statele Unite consideră că este prea devreme pentru a accepta propunerea Iranului ca Uniunea Europeană să intervină pentru a debloca acordul privind programul nuclear al Republicii Islamice, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de AFP.

Administraţia preşedintelui Joe Biden “se va consulta cu aliaţii, cu partenerii noştri, cu Congresul înainte de a ajunge în punctul în care vom discuta direct cu iranienii şi în care vom avea disponibilitatea de a analiza vreo propunere”, a declarat el într-o conferinţă de presă

Noul preşedinte american doreşte să revină în acordul din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară, din care predecesorul său Donald Trump s-a retras în 2018.

Joe Biden vrea mai întâi ca Iranul să respecte întocmai angajamentele asumate, pe care a început să le încalce ca ripostă la sancţiunile americane reintroduse de trei ani.

Iran cere ca SUA să facă primul pas

Iranienii cer ca Washingtonul să facă primul pas ridicând aceste sancţiuni.

Şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a sugerat luni o formă de “sincronizare” între acţiunile celor două ţări, care, în opinia sa, ar putea fi coordonate de Uniunea Europeană.

Ned Price nu a exclus complet o astfel de soluţie, dar a apreciat că deocamdată este prematură.

“În ce priveşte propunerile aflate pe masă, aş dori să revin asupra propunerii pe care am pus-o pe masă, şi anume suntem dispuşi să revenim pe calea diplomaţiei dacă Iranul îşi respectă din nou pe deplin angajamentele asumate”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a ţinut să sublinieze că dosarul nuclear iranian este “o provocare care nu poate aştepta” şi că Statele Unite trebuie “să se ocupe imediat” de acesta.