Guvernul Orban 2 pare să fi uitat cu totul de construcția de autostrăzi. Cel puțin așa reiese din Programul de Guvernare, care la capitolul ”Obiective de investiții prioritare în 2020” nu prevede nimic în domeniul care îi deranjează atât de tare pe români, mai exact lipsa autostrăzilor.

Astfel, la subcapitolul ”Infrastructura de transport” este precizată doar ”Pregătirea lucrărilor de modernizare a DJ 102 I, Câmpina – Valea Doftanei – Săcele, prin preluarea la CNI.

Infrastructura de sănătate

În rest, Guvernul liberal se ocupă cu precădere, conform documentului citat, de infrastructura de sănătate. Programul de Guvernare prevede 18 obiective contractate, printre care:
– Construire Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba, jud. Alba;

–  Extindere spații spitalizare – Spitalul Municipal de Urgență Moinești, județul Bacău;

–  Spitalul Judeţean de Urgenţă Brașov Pavilion Central, Corp B și accese aripa B, jud. Brasov;

–  Consolidare, Reabilitare și Dotare Secția de Recuperare Medicală, Neuromotorie, Reumatologică și Posttraumatică a Spitalului Orășenesc Urlați, jud. Prahova;

– Reabilitare, modernizare si dotare pavilion secție boli infecțioase la Spitalul județean de urgență Zalău, jud. Sălaj;

–  Construire clădire nouă pentru Ambulatoriu integrat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, jud. Vaslui;

–  Reparații capitale clădiri, reconfigurare a funcțiunilor, extindere și dotări cu echipamente în cadrul secției de recuperare din cadrul Sanatoriului Techirghiol, jud. Constanta;

–  Consolidare, reabilitare, modernizare, extindere și dotare Spital Orășenesc Segarcea, județul Dolj.

Alte obiective ce urmează să fie contractate

În plus, 2 obiective care urmează a fi contractate în perioada următoare:
–  Construirea unui Corp nou în incinta Spitalului Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian, Călărași;

–  Reabilitarea și consolidarea pavilionului de oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, jud. Neamț.

Iar 2 obiective se află în curs de promovare în perioada imediat următoare: Reabilitare Spital Municipal Mangalia și Consolidare, extindere, recompartimentare și modernizare Pavilioanele 1-6 Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina, jud. Prahova.

Infrastructura universitară

De asemenea, Programul de Guvernare se ocupă și de infrastructura universitară, pentru care prevede continuarea lucrărilor la aproximativ 6 obiective contractate, precum:

– Cămine studențești la Alba Iulia, Arad și Ploiești;

– Reabilitare corp A, Complex Panduri, Universitatea București;

– Consolidare şi extindere corp clădire antropologie la Facultatea de Medicină Generală, București.

Documentul stipulează și contractarea în perioada următoare a lucrărilor pentru 10 obiective, precum:

– Construirea de cămine studențești la Bacău, Târgu Mureș, Pitești, Constanța, Galați și Timișoara;

– Consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii Mihai Eminescu din cadrul Academiei de Studii Economice București;

– Reabilitare și consolidare corp central Universitatea București.

Infrastructura educațională și sportivă

În ceea ce privește infrastructura educațională și sportivă, sunt prevăzute finanțări pentru investiții la peste 250 de săli de sport, bazine de înot și complexuri sportive, în toată țara.

”Continuăm programul asumat de Federația Română de Fotbal, prin dosarul de candidatură la Euro 2020, prin înființarea a 400 de baze sportive.  Finalizăm lucrările la stadioanele bucureștene implicate în Turneul final al Campionatul European de fotbal 2020”, se arată în documentul citat.

De asemenea, se are în plan reabilitarea și consolidarea a peste 200 de obiective culturale, printre care Academia de Muzică din Cluj-Napoca și Opera Română și Colegiul Carol I Craiova.

Consolidarea , reabilitarea , modernizarea și dotarea obiectivului de investitii „Casa marelui compozitor Sergiu Celibidache” Roman, județul Neamț.

Alte 26 de obiective de cult vor fi reabilitate și consolidate, printre care Ansamblul Facultății de Teologie Ortodoxa Iași, fostul Palat Mihail Sturdza.

În fine, Guvernul își propune să finalizeze proiectarea și să demareze lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța.