Deputatul USR Adrian Wiener, medic și coordonatorul spitalului COVID-19 din Arad în pandemie, reacționează după ce Guvernul a recomandat utilizarea măștilor de tip FFP2 în timpul crizei sanitare.

Acesta a inițiat un proiect de lege care pevede scutirea de TVA, în cazul acestor măști, până la data de 31 decembrie 2022. Totodată, el a explicat și motivele pentru care Executivul a recomandat astfel de măști, dar și cât de eficiente sunt.

Potrivit medicului, măștile FFP2 pot scădea incidența bolii cu până la 50% și totodată reduc mortalitatea cu până la 40%, atunci când sunt folosite în spații dechise, sau închise.

Măștile FFP2 scad incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%, dacă sunt folosite în spațiile închise și în cele deschise aglomerate”, afirmă Adrian Wiener. Totodată, deputatul USR a subliniat și faptul că purtarea acestui tip de mască reprezintă de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă, în condițiile în care distanțarea fizică reduce incidența COVID-19 în procent mai mic – cu 25%.

Proiectul de lege inițiat de deputatul USR modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 1332 din 31 decembrie 2020.

Cât de eficiente sunt măștile FFP2

În motivația proiectului, medicul explică că măștile FPP2 au o capacitate de filtrare mai mare și o priză mai etanșă față de alte măști, atunci sunt utilizate corect.

„Guvernul impune folosirea măștilor chirurgicale sau a celor FFP 2 cu capacitate filtrantă mare și priză facială mai etanșă. Foarte bine. Cu siguranță folosirea corectă și universală a măștilor faciale de calitate salvează vieți. Folosirea lor în spațiile închise și în cele deschise aglomerate scade incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%. Este de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă (distanțarea fizică reduce incidența COVID-19 cu 25%)”, explică medicul Adrian Wiener.

Totodată, el a amintit și de atenționarea OMS de la finalul anului trecut, conform căreia, purtarea responsabilă a măștii faciale în Europa ar putea slava până la 160.000 de vieți pe continent până în primăvară.

Medicul a mai subliniat faptul că o problemă privind acest tip de măști o reprezintă costul, care este destul de mare pentru anumite categorii de persoane. În acest sens, el propune eliminarea TVA-ului până la finalul acestui an.

Măștile FFP2 trebuie să fie accesibile oricui

„Pe lângă oboseala pandemică și scăderea în general a încrederii în măsurile luate de autorități, discreditare traficată copios de negaționiști și conspiraționiști, mai avem și problema costului pentru accesul universal la aceste tipuri de măști. Din toate aceste considerente, am inițiat un proiect legislativ de eliminare a TVA pentru aceste produse devenite de importanță strategică și la care accesul trebuie să fie facil pentru toți. Guvernul Cîțu nu a fost de acord. Motivul este insuficienta argumentare științifică a eficienței măștilor FFP 2 și ‘impactul financiar negativ’ „, arată medicul arădean.

Adrian Wiener a mai menționat că odată ce aceste măști vor fi accesibile oricărei persoane, ele vor putea reduce incidența bolii, dar și a spitalizărilor.

„Dincolo de faptul că, prin accesibilizarea măștilor de calitate se reduce incidența bolii, spitalizările și deci impactul financiar net este de departe pozitiv, este evident că aceleași ‘argumente științifice’ au stat la baza deciziei CNSU de a impune doar folosirea măștilor chirurgicale și a celor de tip FFP2. Cu toate acestea, impactul lunar pentru 100 de milioane de măști este de 9,5 milioane de lei, cam cât bugetul Academiei Oamenilor de Știință”, mai spune Adrian Wiener.

El a făcut un apel la oamenii politici să aprobe în regim de urgență acest proiect de lege, astfel încât impactul valului 5 să nu fie unul atât de puternic.

„Haideți, domnilor Marcel Ciolacu, Nicolae Ionel Ciucă și Alexandru Rafila, dovediți că statul nu este o povară, ci este solidar cu cetățeanul în această criză”, este mesajul lui Adrian Wiener.