Scăderea puternică a cotaţiilor acţiunilor de la BVB a înfrumuseţat imaginea indicatorilor fundamentali ai emitenţilor. Din păcate, însă, analiza fundamentală a ieşit de mult din atenţia investitorilor.

Trendul negativ pe care se află bursele din întreaga lume, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti, a înregistrat o corecţie de scurtă durată săptămåna trecută. Direcţia însă nu s-a modificat, iar vineri tranzacţionarea la BVB a fost suspendată din nou, timp de aproape o oră, din cauza scăderilor prea mari. Cert este că indicii şi acţiunile au ajuns la valori valabile în urmă cu trei-patru ani, ceea ce face ca titlurile tranzacţionabile să fie foarte ieftine. Brokerii şi analiştii din piaţă se feresc însă să mai facă recomandări de cumpărare, chiar dacă acţiunile companiilor listate au ajuns în prezent la preţuri foarte atractive.

Scăderea din ultimele şedinţe ale săptămånii trecute este pusă tot pe seama investitorilor instituţionali, care au decis să îşi mai închidă o serie de poziţii din piaţă. Conform datelor Morningstar’s Market Intelligence, retragerile investitorilor din sumele depuse în fonduri mutuale s-au ridicat la aproximativ 49 de miliarde de dolari la nivel global în luna septembrie. Suma retragerilor a făcut ca luna trecută să fie cea mai „neagră“ pentru fondurile mutuale din 2000 pånă în prezent, lună care ar putea fi însă depăşită de octombrie.

Investitorii au fost, se pare, motivaţi de pericolul tot mai accentuat de recesiune economică globală. Cea mai recentă informaţie din acest domeniu a apărut din Marea Britanie, unde economia a înregistrat o creştere de numai 0,5% în cel de-al treilea trimestru, mult mai redusă faţă de aşteptările de 1,5%, anunţånd prima recesiune din 1991 pånă în prezent.  Analiştii sunt de părere că planul de salvare a sistemului bancar, în valoare de 500 de miliarde de lire sterline, şi reducerea cu jumătate de punct procentual a dobånzii de referinţă de către Banca Angliei s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a opri o nouă contractare a economiei în perioada imediat următoare. Guvernatorul Băncii Angliei a declarat că ultimele ştiri economice sunt cele mai negative din ultimii ani. „Intrarea economiei  Marii Britanii în recesiune este din ce în ce mai probabilă“, a adăugat acesta.

Apreciere masivă pentru dolar

Lira sterlină s-a depreciat cu 2,5% faţă de dolarul american într-o singură şedinţă, ajungånd la un raport de 1,55 dolari pentru o liră, ca urmare a ştirilor negative. Moneda americană a reuşit să-şi continue aprecierea şi faţă de euro, coborånd, pentru prima dată în acest an, sub 1,30 dolari pe euro. Decizia investitorilor de a se refugia în valuta SUA pare a fi motivată de stabilitatea dobånzii de referinţă a Federal Rezerve. Analiştii preconizează noi reduceri de dobånzi în Europa, măsură aproape imposibilă în SUA, ca urmare a nivelului lor deja foarte redus.

Micşorarea dobånzilor de referinţă a băncilor centrale este necesară pentru a preveni dificultăţile deja majore de finanţare ale companiilor. De altfel, nevoia de finanţare a influenţat puternic şi pieţele de capital, investitorii de portofoliu preferånd să-şi recupereze banii blocaţi în acţiuni atåt la BVB, cåt şi pe celelalte pieţe din Europa sau din lume. Paradoxal, însă, în zona Europei Centrale şi de Est (ECE), piaţa interbancară funcţionează mult mai bine decåt în Vest, în ciuda scăderilor masive ale cotaţiilor bursiere, conform analiştilor Erste Group. Raportul băncii austriece arată că băncile din Europa Centrală şi de Est au o eficienţă mult mai ridicată decåt competitorii din vestul continentului în mobilizarea fondurilor de la clienţi şi transformarea acestora în credite cu un grad redus de risc. Mai mult, „băncile din ECE nu au investiţii pe piaţa titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite să constituie provizioane“, spune Alihan Karadoglu, analist de credite la Erste Group. „În opinia noastră, preocupările privind înăsprirea condiţiilor de creditare în ECE sunt complet nefundamentate“, adaugă Karadoglu. Raportul Erste este o veste bună pentru piaţa de capital, inclusiv pentru cea romånească, arătånd că există fonduri disponibile investiţiilor. Din păcate, piaţa rămåne dominată de panică, iar informaţiile luate în seamă sunt cele negative.

Acţiuni subevaluate la BVB

Vånzările nu afectează doar acţiunile listate, ci şi materiile prime. Indicele S&P GSCI, care urmăreşte evoluţia preţului principalelor 24 materii prime (aur, cupru etc.) a coboråt cu peste 11% săptămåna trecută, scădere care se adaugă celei de 28% din al treilea trimestru. Preţul barilului de petrol a ajuns la aproximativ 63 de dolari, valoare apropiată de cea de la începutul anului trecut. Cele 13 state din cadrul OPEC au anunţat deja reducerea cu 1,5 milioane de barili a producţiei zilnice de petrol, pentru a stopa scăderea cotaţiei. De asemenea, uncia de aur a coboråt pånă la 695 de dolari pe piaţa din Londra, după ce, la începutul anului, se tranzacţiona cu aproape 1.000 de dolari.

Bursa de la Bucureşti nu face excepţie de la scăderile internaţionale. Valoarea indicatorilor însă pare incredibilă în prezent. La sfårşitul săptămånii trecute, deprecierea principalilor indici a ajuns la 71,3% pentru BET, conformă unei valori de 2,817 puncte, şi la 68,1% pentru BET-C, prin valoarea de 2.125 puncte. Indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a coboråt cel mai mult, 85,8%, pånă la valoarea de 11.100 puncte. Deprecierea indicilor a dus şi la îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali ai bursei. Astfel, la 24 octombrie, indicatorul Price/Earnings Ratio (care arată perioada de recuperare a investiţiei în acţiuni din valoarea dividendelor teoretice) pentru piaţa principală a BVB era de 4,34, cifră care indică o subevaluare puternică a companiilor listate. De asemenea, indicatorul P/BV (raportul dintre preţ şi valoarea contabilă a acţiunii) a coboråt pånă la 0,74, valoare care arată tot o subevaluare a companiilor. Din păcate, niciun investitor nu mai ia în calcul analiza fundamentală în prezent. „Ultimul an a fost unul de coşmar pentru orice investitor pe piaţa spot din orice regiune a lumii“, spune Andreea Ciobanu, responsabil departament analiză al Intercapital Invest. Iar ultimele informaţii apărute, cum ar fi stoparea pentru cåteva zile a producţiei fabricii Dacia, nu pot aduce liniştea în piaţă.

131-21104-36karadagolu43.jpg«În opinia noastră, preocupările privind înăsprirea condiţiilor de creditare în Europa Centrală şi de Est sunt complet nefundamentate.»
Alihan Karadoglu, analist de credite la Erste Group

131-21105-36_andreeaciobanu_43_rp.jpg«Ultimul an a fost unul de coşmar pentru toţi investitorii în acţiuni de pe piaţa spot din orice regiune a lumii.»
Andreea Ciobanu, responsabil departament analiză al Intercapital Invest

4,34 este valoarea indicatorului PER (raportul dintre preţul acţiunii şi valoarea dividendelor teoretice) la nivelul BVB. Orice valoare mai mică de 10 indică subevaluare